ΕΡΕΥΝΑ

Σ΄ αυτή τη νέα γλώσσα δεν υπάρχουν λέξεις για νόμους και αγοραπωλησίες

Ήταν άγνωστη μέχρι πρότινος και ανακαλύφθηκε στη νοτιοανατολική Ασία.

Ένα χωριό στα βόρεια της Χερσονήσου της Μαλαισίας ήταν γνωστό στους ανθρωπολόγους, αλλά μόλις πρόσφατα οι γλωσσολόγοι κατάλαβαν ότι ο πληθυσμός του χρησιμοποιεί μία δική του γλώσσα.

Η κοινότητα των 280 ατόμων μιλούν μία γλώσσα Άσλιαν (Aslian), η οποία ονομάστηκε Τζεντέκ (Jedek) από τους γλωσσολόγους του Πανεπιστήμιου Λουντ της Σουηδίας.

«Η Τζεντέκ δεν είναι μία γλώσσα που ομιλείται από μια άγνωστη φυλή σε κάποια ζούγκλα, όπως μπορεί να φανταστείτε, αλλά από ένα χωριό, το οποίο έχει μελετηθεί από ανθρωπολόγους», δήλωσε ο Νίκλας Μπούρενχαλτ (Niclas Burenhult), από το Πανεπιστήμιο, ο οποίος συγκέντρωσε το πρώτο γλωσσικό υλικό της Τζεντέκ.

Οι γλώσσες Άσλιαν ομιλούνται από περίπου 14 μικρές ομάδες στη Χερσόνησο της Μαλαισίας, συνολικά από 50.000 άτομα. Αλληλοσυνδέονται μέσα από πολλές ομοιότητες που παρουσιάζουν, αλλά παραμένουν ξεχωριστές. Ταυτόχρονα, οδεύουν προς εξαφάνιση λόγω της μετανάστευσης των νέων γενεών στη Μαλαισία.

Η Τζεντέ ανακαλύφθηκε, καθώς οι γλωσσολόγοι μελετούσαν μια άλλη γλώσσα, την Τζαχάι (Jahai).

Η κοινότητα που μιλάει αυτή τη γλώσσα, ενθαρρύνει ενεργά τα παιδιά να μην έχουν ανταγωνισμό, ενώ δεν υπάρχουν δικαστήρια και νόμοι. Επίσης, δεν έχουν αυστηρούς διαχωρσιμούς στα φύλα και στα επαγγέματα, καθώς όλοι τους μαθαίνουν μια γκάμα δεξιοτήτων, που απαιτούνται για την κοινότητα των κυνηγών-συλλεκτών.

Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά αντικατροπτίζονται στη γλώσσα τους, η οποία δεν έχει λόγια για επαγγέλματα ή νόμους ή ιδιοκτησία. Αντιθέτως, διαθέτει ένα πλούσιο πλούσιο λεξιλόγιο για την περιγραφή της ανταλλαγής και του μοιράσματος.

Σήμερα, στον κόσμο ομιλούνται περίπου 6.000 γλώσσες, εκ των οποίων 3.600 μιλιούνται από το 20% του πληθυσμού.

Σύμφωνα μεμια έκθεση της UNESCO για το 2015, οι μισές από τις γλώσσες του κόσμου μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, εάν δεν γίνει τίποτε για τη διαφύλαξή τους.

Η ομάδα των ανθρώπων που μιλούν την Τζεντέκ, είναι μικρή και η γλώσσα θεωρείται επίσημα ότι απειλείται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Ομιλείται από όλες τις γενιές και κατανοείται από όλους τους κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και αυτών που μιλούν την Τζαχάι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Linguistic Typology.

Βίντεο Lund University

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.