ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι νυχτερίδες που δεν γερνάνε

Πεθαίνουν, αλλά τα κύτταρά τους παραμένουν για πάντα νέα.

Για τον άνθρωπο που θα φτάσει σε βαθιά γηρατειά, τα τελομερή τα οποία καλύπτουν τα χρωμοσώματά του, έχουν το μισό μήκος από εκείνο που ήταν, όταν γεννήθηκε.

Ομως, για ορισμένα είδη νυχτερίδων υπάρχει μία εντελώς διαφορετική ιστορία, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Τα είδη των νυχτερίδων του γένους Myotis (Μυωτίδα) προκαλούν την περιέργεια των ερευνητών, επειδή αψηφούν τις προσδοκίες.

Σε γενικές γραμμές, «τα μικρά πλάσματα ζουν γρήγορα και πεθαίνουν νέα», ενώ «τα μεγάλα πλάσματα ζουν αργά και πολύ», είπε η βιολόγος Έμα Τίλινγκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου.

Οι μυωτίδες ζυγίζουν μέχρι 46 γραμμάρια και δεκατρία είδη τους είναι γνωστό ότι ζουν τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

Ο συνδυασμός του μικρού μεγέθους και της μεγάλης ζωής είναι αξιοσημείωτος, γιατί από όλα τα θηλαστικά του πλανήτη, αυτές οι νυχτερίδες έχουν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ σωματικής μάζας και διάρκειας ζωής.

Το 2013, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, είχε εξετάσει το γονιδίωμα της νυχτερίδας Myotis brandtii. Αποκαλύφτηκε ότι ένας συνδυασμός ορμονών και καταστάσεων, όπως η χειμερία νάρκη, συμβάλλουν στη μακροζωία της.

Τώρα, μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, προσθέτει άλλο ένα στοιχείο, καθώς κοίταξε τα χρωμοσώματά τους.

Η Τίλινγκ και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα τριών χιλιοστών από τα φτερά περίπου 500 άγριων νυχτερίδων τεσσάρων ειδών από τρία γένη.

Επειτα, οι ερευνητές πήραν δείγματα DNA από αυτές τις βιοψίες, οι οποίες είτε είχαν καταψυχθεί είτε είχαν αποξήρανθεί.

Στη συνέχεια, συνέκριναν αυτές τις αλληλουχίες με τα γονιδιώματα άλλων 52 θηλαστικών και έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στα γονίδια που σχετίζονται με τα τελομερή.

Στα περισσότερα από τα είδη νυχτερίδων, τα τελομερή φαίνονταν να μειώνονται με την ηλικία, όπως αναμενόταν. Ομως, κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε με τις μυωτίδες. Το μήκος των τελομερών τους παρέμεινε σταθερό με την πάροδο του χρόνου!

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι μακρόβιες νυχτερίδες έχουν αναπτύξει καλύτερους μηχανισμούς για την πρόληψη και την επιδιόρθωση των κυτταρικών βλαβών που προκαλούνται από την ηλικία», δήλωσε η Τίλινγκ.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι νυχτερίδες ζουν για πάντα. Κι αυτές πεθαίνουν, αλλά από άλλες αιτίες, όπως αφυδάτωση, πείνα ή κάποια άλλα προβλήματα.

Επίσης, στα μέλη αυτού του είδους οι θάνατοι από καρκίνο είναι πάρα πολύ σπάνιοι!

Πηγή: Atlas Obscura / Photo Credit University College Dublin/ Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.