ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το πιο μαύρο κτίριο στον κόσμο!

Έγινε για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ασίφ Χαν (Asif Khan) παρουσίασε ένα περίπτερο, το οποίο περιγράφει ο ίδιος ως το «πιο μαύρο κτίριο στη Γη».

Κατασκευασμένο για την Hyundai Motor, το περίπτερο του Ολυμπιακού Πάρκου της Πιονγιανγκ είναι πλήρως επιχρισμένο με Vantablack VBx2. Πρόκειται για την πιο μαύρη ουσία στον κόσμο, την οποία το ανθρώπινο μάτι είναι σχεδόν αδύνατο να αποκωδικοποιήσει και να καταλάβει το σχήμα του αντικειμένου που καλύπτει.

Το Vantablack μπορεί να απορροφήσει 99% του φωτός που χτυπά την επιφάνεια του, με αποτέλεσμα το περίπτερο να μοιάζει με ένα μαύρο κενό μέσα στο τοπίο, ακόμη και στο φως της ημέρας.

Το ύψος του χαλύβδινου κτιρίου είναι 10 μέτρα και πλάτος 35 μέτρα. Για να δώσει την αίσθηση του Διαστήματος ο Χαν συνέδεσε χιλιάδες μικροσκοπικά λευκά φώτα στις κατάμαυρες προσόψεις, δημιουργώντας την εικόνα ενός νυχτερινού ουρανού με αστέρια.

Σε αντίθεση με την μαύρη εξωτερική εμφάνιση του, το εσωτερικό είναι ένα φωτεινό άσπρο δωμάτιο που στεγάζει μια πολυαισθητηριακή διαδραστική εγκατάσταση νερού.

Η εγκατάσταση εκπέμπει 25.000 σταγονίδια νερού ανά λεπτό, τα οποία συγκρούονται, διασπώνται και στη συνέχεια πέφτουν σε μια τεχνητή λίμνη.

«Από απόσταση η δομή έχει την εμφάνιση ενός παραθύρου που κοιτάζει στα βάθη του Διαστήματος», δήλωσε ο Χαν. Και πρόσθεσε: «Το κτίριο αλλάζει καθώς πλησιάζετε. Από μακριά το βλέπετε ως μια μαύρη επιφάνεια, όμως, απλά μοιάζει με κενό».

Ο Χαν είχε έρθει σε επαφή με επιστήμονες που βρίσκονταν πίσω από το αρχικό Vantablack, από το 2013, αναζητώντας τρόπο να δημιουργήσει ένα κτίριο που θα μπορούσε να είναι τόσο μαύρο όσο το Διάστημα και η μαύρη τρύπα.

Όπως εκτιμά το πέτυχε με το Vantablack VBx2, που αποτελεί νέο υλικό το οποίο προσαρμόζεται ευκολότερα στην οποιαδήποτε αρχιτεκτονική εφαρμογή, καθώς ψεκάζεται πάνω στις επιφάνειες.

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.