ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το εκπληκτικό «ρόδο της ερήμου»!

Πέτρες σε σχήμα τριαντάφυλλου «φυτρώνουν» στην έρημο!

Από τη Σαχάρα μέχρι την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, τα «ρόδα της ερήμου» κλέβουν την παράσταση, καθώς από μακριά δύσκολα ξεχωρίζουν από τα πραγματικά τριαντάφυλλα.

Πρόκειται για σχηματισμούς εκατομμυρίων χρόνων, κυρίως, από το ορυκτό βαρύτη που έχει μια ιδιάζουσα υφή, με κρυστάλλους να απλώνονται προς τα έξω σαν τα πέταλα του.

Το κλίμα της ερήμου με την ύπαρξη βαρύτη, γύψου και οξειδίων του σιδήρου, ευνοεί τη δημιουργία των «ρόδων» που συνήθως έχουν το χρώμα της σκουριάς.

Τα «τριαντάφυλλα» βρίσκονται στην Τυνησία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στην Αίγυπτο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ισπανία, στο Μεξικό, στην Αυστραλία, στην Οκλαχόμα και στη Ναμίμπια.

Οι «πέτρες τριαντάφυλλα» στην Οκλαχόμα σχηματίστηκαν πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, όταν η δυτική και η κεντρική περιοχή της καλυπτόταν από μια ρηχή θάλασσα.

Καθώς η θάλασσα υποχώρησε, ο βαρύτης κρυσταλλώθηκε από κόκκους χαλαζιακής άμμου. Αυτό άφησε πίσω του έναν μεγάλο σχηματισμό κοκκινωπού ψαμμίτη, που έδωσε το κεραμιδί χρώμα στα «τριαντάφυλλα».

Το μέσο μέγεθος των «τριαντάφυλλων» είναι από 1,5 έως 10 εκατοστά σε διάμετρο. Το μεγαλύτερο που καταγράφηκε ήταν 43 εκατοστά, το ύψος του 25 εκατοστά, ενώ το βάρος του ήταν 57 κιλά.

Ακόμα, έχουν βρεθεί συστάδες από «τριαντάφυλλα» με συνολικό ύψος 99 εκατοστά και βάρος άνω των 1.000 κιλών!

Στην Οκλαχόμα έχει βρεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα καλά σχηματισμένων «τριαντάφυλλων» και μάλιστα η μικρή πόλη Νόμπλ (Noble), είναι γνωστή ως η «πρωτεύουσα της πέτρας τριαντάφυλλου».

Εκεί, υπάρχει και το μουσείο Timberlake Rose Rock, όπου φιλοξενούνται δείγματα αυτών των σχηματισμών. Ιδρύθηκε το 1986 από τους καλλιτέχνες Τζο και Νάνσι Στάιν και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν τον πανέμορφο βράχο σε πολλές μορφές, είτε μεμονωμένα, είτε σε συστάδες.

Πηγές: Atlas Obscura, Wikipedia και Wikimedia Commons / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.