ΕΡΕΥΝΑ

«Σούπερ ξύλο» με αντοχή χάλυβα!

Είναι 12 φορές ισχυρότερο από το φυσικό ξύλο!

Μια νέα διαδικασία συμπύκνωσης μπορεί να δημιουργήσει το «σούπερ ξύλο», βρήκαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων Λιανμπινγκ Χου (Liangbing Hu) τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει διαφανή ξύλα, φίλτρα νερού από καμένα ξύλα και μπαταρίες ιόντων νατρίου με βάση το ξύλο και τα φύλλα.

Τώρα, ανακοίνωσε το νέο «σούπερ ξύλο», το οποίο δημιουργείται μετά από επεξεργασία  με τη χρήση χημικών υλικών, που αναπτύχθηκε από την ομάδα του. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εντελώς πυκνό ξύλο, το οποίο είναι πολύ ισχυρότερο από το φυσικό υλικό.

«Αυτός ο νέος τρόπος επεξεργασίας του ξύλου το καθιστά 12 φορές ισχυρότερο από το φυσικό ξύλο και 10 φορές πιο σκληρό», λέει ο Hu.  Και προσθέτει: «Είναι τόσο ισχυρό και ανθεκτικό, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον χάλυβα ή ακόμα και κράματα τιτανίου, ενώ είναι επίσης συγκρίσιμο με τις ίνες άνθρακα, αλλά πολύ λιγότερο δαπανηρό».

Ένα από τα πειράματα που η ομάδα έκανε για να δοκιμάσει το υλικό, ήταν να το πυροβολούν. Ενώ οι σφαίρες έμπαιναν μέσα στο φυσικό ξύλο, το «σούπερ ξύλο» κατόρθωσε να τις σταματήσει.

Οι ερευνητές λένε ότι η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά είδη ξύλου και είναι φθηνότερο υλικό από τον χάλυβα και τα κράματα τιτανίου.

«Αυτό το είδος ξύλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα, αεροπλάνα, κτίρια, δηλαδή σε κάθε εφαρμογή όπου χρησιμοποιείται χάλυβας», επισημαίνει ο Hu.

Και καταλήγει: «Τα μαλακά ξύλα όπως το πεύκο ή η μπάλσα, τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα πιο αργά αναπτυσσόμενα, αλλά πυκνότερα ξύλα όπως το ξύλο τικ σε έπιπλα ή κτίρια».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature.

Πηγή: New Atlas / Επιμέλεια Snoopit24

1 reply »

  1. Εκπληκτική εφεύρεση! Έχει και την χρησιμότητά του, δεν λέω..Αλλά..Πάει και αυτό το φυσικό του πράγματος..Χημεία και χημικά παντού! Και δεν λένε και τίποτε για την επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Ιδωμεν!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.