ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Αυτή η καραβίδα έχει ξεκινήσει εισβολή!

Δεν υπήρχε μέχρι το 1995.

Πρόκειται για την Προκάμπαρους βιρτζινάλις (Procambarus virginalis), η οποία αυτο-κλωνοποιείται!

Οι επιστήμονες έμαθαν για αυτήν από έναν Γερμανό ιδιοκτήτη ενυδρείου, ο οποίος είχε προμηθευτεί μία τσάντα με μία καραβίδα από έναν Αμερικανό έμπορο κατοικίδιων ζώων. Μόλις η καραβίδα ενηλικιώθηκε, ο ιδιοκτήτης του ενυδρείου είδε τη δεξαμενή μπροστά του γεμάτη με καραβίδες.

Πράγματι, αυτό το πλάσμα μπορεί να παράγει εκατοντάδες αυγά, χωρίς να χρειάζεται να ζευγαρώσει.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν επισήμως την καραβίδα το 2003, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές για μία καραβίδα που μπορεί να αναπαραχθεί μόνη της ή με παρθενογένεση. Όλες οι Procambarus virginalis είναι γένους θηλυκού.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν για το χάος που θα μπορούσε να προκαλέσει η καραβίδα, γράφοντας ότι το είδος αποτελεί μια «δυνητική οικολογική απειλή».

Ομως, κάποιοι που τις είχαν στο ενυδρείο τους, τις πέταξαν σε λίμνες, με αποτέλεσμα άγριοι πληθυσμοί τους να έχουν εντοπιστεί σε πολλές χώρες, όπως Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιαπωνία, Σουηδία και Ουκρανία.

Μάλιστα, στη Μαδαγασκάρη απειλούν την ύπαρξη άλλων επτά ειδών καραβίδων, επειδή ο πληθυσμός τους μεγαλώνει πολύ γρήγορα και δεν έχουν τίποτε να φάνε.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το είδος, το οποίο αποκαλέιται μαρμόρκρεμπς, απαγορεύεται και θεωρείται παράνομη η κατοχή, η διανομή, η πώληση και η απαλευθέρωσή τους στη φύση.

Μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να μάθει για την προέλευσή τους και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στην αλληλουχία του γονιδιώματος, το 2013.

Οπως προέκυψε, οι Procambarus virginalis «γεννήθηκαν», όταν δύο καραβίδες από ένα είδος που βρέθηκε στη Φλόριντα, ζευγάρωσαν. Μία από αυτές τις καραβίδες παρουσίασε σεξουαλική μετάλλαξη, που έφερε δυο σειρές χρωμοσωμάτων αντί για μία. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καθορίσουν αν ήταν ωάριο ή κύτταρο σπέρματος.

Παρά τη μετάλλαξη, τα σεξουαλικά κύτταρα συγχωνεύθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν μια θηλυκή καραβίδα με τρία σύνολα χρωμοσωμάτων αντί των συνηθισμένων δύο. Μάλιστα, ο θηλυκός απογόνος δεν είχε παραμορφώσεις ως αποτέλεσμα αυτών των επιπλέον χρωμοσωμάτων!

Αυτό το θηλυκό μπορούσε να έχει τα δικά του αυγά και ουσιαστικά να κλωνοποιεί τον εαυτό του, δημιουργώντας εκατοντάδες απογόνους. Οι γενετικές ομοιότητες ήταν σταθερές μεταξύ των δειγμάτων, που ελήφθησαν, ανεξάρτητα από το πού συλλέχθηκαν.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η καραβίδα μπορεί να επιβιώσει σε τέτοια διαφορετικά νερά, το επιπλέον χρωμόσωμά της μπορεί να παρέχει αρκετό γενετικό υλικό, για να προσαρμόζεται.

Οι επιστήμονες παρατηρούν πλέον πόσο καλά μπορούν να αναπτυχθούν αυτές οι καραβίδες αλλά και για πόσο καιρό.

Αν ένας παθογόνος οργανισμός αναπτύξει κάποιο τρόπο να σκοτώσει έναν κλώνο, η έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας της καραβίδας μπορεί να είναι και η πτώση της.

Βίντεο Darrick Vanderwier

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.