ΝΕΑ

Το ρομπότ που θα παρουσιάζει ειδήσεις!

Ο δημιουργός του λέει πως έχει «ψυχή»!

Η επαναστάσταση των ρομπότ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το τελευταίο δημιούργημα, που μοιάζει με τα ανδροειδή  σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θα κάνει σύντομα πρεμιέρα σαν παρουσιάστρια ειδήσεων σε ιαπωνική τηλεόραση!

«Θα αντικαταστήσουμε έναν από τους ειδήμονες με το ανδροειδές», δήλωσε ο δημιουργός του Δρ Χιρόσι Ισιγκούρο (Hiroshi Ishiguro) διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Ρομποτικών στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Το ρομπότ λέγεται Έρικα, και σύμφωνα με τον επιστήμονα που το δημιούργησε και αυτοαποκαλείται «πατέρας» της, εκτός από τη μάθηση και τη συμπόνια, μπορεί να αποκτήσει και «ανεξάρτητη συνείδηση»!

Παράλληλα, η φωνή της θα χρησιμοποιηθεί για να μιλά στους επιβάτες στα αυτόνομα οχήματα που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν.

Η Έρικα αναπτύχθηκε με χρήματα από ένα από τα υψηλότερα χρηματοδοτούμενα επιστημονικά έργα στην Ιαπωνία, την JST Erato και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων της Οσάκα και του Κιότο.

Αν και δεν είναι σε θέση ακόμα να μετακινήσει τα χέρια της, μπορεί να καταλάβει από πού προέρχεται ο ήχος της ομιλίας και ξέρει ποιος θέτει μια ερώτηση.

Χρησιμοποιώντας 14 υπέρυθρους αισθητήρες και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, το ρομπότ μπορεί να παρακολουθήσει τους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο.

Η Έρικα θα είναι πάντα με εμφάνιση ενός ανθρώπους ηλικίας 23 ετών και διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα σύνθεσης ομιλίας που έχει αναπτυχθεί ποτέ.

Ο «αρχιτέκτονας» της και συνεργάτης του Ishiguro, Ο Δρ Ντίλαν Γκλας (Dylan Glas), λέει ότι το ρομπότ έχει μάθει να λέει αστεία, αλλά «αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε ένα ρομπότ που μπορεί να σκέφτεται, να ενεργεί και να κάνει τα πάντα από μόνο του».

Ο Ishiguro εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν χρήσιμο για την έρευνα να «δούμε το πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα ρομπότ». Και πρόσθεσε:

«Το να κάνεις ανδροειδή είναι να διερευνήσεις την έννοια του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Εξετάζοντας το ερώτημα τι είναι το συναίσθημα, τι είναι η συνείδηση, τι σκέφτεται».

Το ρομπότ μπορεί να κάνει κινήσεις των χειλιών ή εκφράσεις του προσώπου με τηλεχειριζόμενους μηχανισμούς, ενώ με σερβοκινητήρες υποστηριζόμενους από πεπιεσμένο αέρα θα μπορέσουν να μετακινήσουν τα χέρια του.

Πηγή: Daily Mail / Βίντεο Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.