ΖΩΗ

Οι «ορκισμένες παρθένες» που έγιναν άντρες!

Μια παράξενη κοινότητα στην Αλβανία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με σεξουαλική κατεύθυνση.

Στα απομακρυσμένα βουνά της βόρειας Αλβανίας υπάρχουν χωριά όπου οι γυναίκες συμπεριφέρονται σαν άντρες.

Έχουν κοντά μαλλιά, φορούν μακριά παντελόνια και αντρικά ονόματα. Πίνουν και καπνίζουν στα καφενεία των ανδρών, φέρνουν όπλα και κάνουν αντρικές δουλειές, όπως βοσκοί ή οδηγοί φορτηγών.

Αλλά η ζωή τους δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλικότητα, καθώς δεν είναι τρανσέξουαλ. Αυτές οι γυναίκες έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τη ζωή ενός άντρα, ως τρόπο για να ξεφύγουν από την καταπιεστική κυριαρχία του πατριαρχικού συστήματος.

Ονομάζονται «ορκισμένες παρθένες». Κάθε μία από αυτές έχει πάρει έναν όρκο της δια βίου παρθενίας και αγνότητας. Μια απόφαση για την οποία καμία από αυτές τις γυναίκες, ποτέ, δεν μετάνιωσε.

Σε όλη τη σύγχρονη ιστορία, οι γυναίκες των απομακρυσμένων βουνών της βόρειας Αλβανίας, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα, είχαν πολύ λίγα δικαιώματα. Δεν μπορούσαν να ψηφίσουν, να κρατήσουν ορισμένες θέσεις εργασίας, να αγοράσουν γη ή να μπαίνουν σε πολλά μαγαζιά.

Ακόμα, δεν μπορούσαν να κληρονομήσουν ιδιοκτησία, να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κερδίσουν χρήματα, να καπνίζουν, να φορούν ρολόι ή να μιλούν δυνατά.

Αυτοί οι αρχαίοι νόμοι και τα κοινωνικά έθιμα, που ονομάζεται «Kanun» του «Leke Dukagjini», έχουν διαβιβαστεί προφορικά στους ντόπιους κατοίκους της βόρειας Αλβανίας για περισσότερους από πέντε αιώνες και εξακολουθούν να ισχύουν.

Το «Kanun» υπαγορεύει ότι οι γυναίκες αποτελούν ιδιοκτησία των συζύγων τους. Οι γάμοι πρέπει να διευθετούνται και να σταθεροποιούνται κατά τη γέννηση ή την πρώιμη παιδική ηλικία του κοριτσιού.

Μόλις μια γυναίκα κριθεί κατάλληλη να παντρευτεί, μετακομίζει από το σπίτι των γονέων της στο σπίτι του συζύγου της. Η φροντίδα του συζύγου και των παιδιών της, και η διατήρηση του σπιτιού της, γίνεται το μοναδικό της καθήκον.

Η πρώτη «ορκισμένη παρθένα» δημιουργήθηκε από κοινωνική αναγκαιότητα προκειμένου μια γυναίκα να αναλάβει τη διαχείριση της περιουσίας της μετά το θάνατο του αρχηγού της οικογένειας.

Η παράδοση ανέφερε ότι εάν ο πατριάρχης της οικογένειας πεθάνει και δεν υπάρχει αρσενικός κληρονόμος, μια άγαμη γυναίκα στην οικογένεια θα μπορεί να αναλάβει το ρόλο ενός άνδρα και να διευθύνει την οικογένεια.

Λαμβάνει έναν αμετάκλητο όρκο, μπροστά σε δώδεκα χωρικούς ή πρεσβυτέρους, να απέχει από γάμο και σεξουαλικές σχέσεις και από εκείνη τη μέρα γίνεται άντρας.

Από τότε μπορεί να φορά παντελόνια, να έχει ιδιοκτησία, να κάνει αντρικές δουλειές και να έχει όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια του αντρικού πληθυσμού.

Με τα χρόνια, οι γυναίκες έγιναν «ορκισμένες παρθένες» για διάφορους λόγους. Κάποιες ορκίστηκαν για να αποφύγουν έναν κανονικό γάμο χωρίς να ενοχλήσουν την οικογένεια του επιλεγμένου γαμπρού. Άλλες ορκίστηκαν για να εκφράσουν την ανυπακοή τους και να δείξου την επιθυμία τους για ανεξαρτησία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Αλβανία σημείωσε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά σε πολλές περιοχές και κυρίως στα βουνά του βόρειου τμήματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα.

Η Αμερικανίδα φωτογράφος Jill Peters ταξίδεψε εκεί για να συναντήσει και να φωτογραφίσει αυτές τις γυναίκες που εκπροσωπούν ορισμένες από τις τελευταίες «ορκισμένες παρθένες» της χώρας. Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει, περίπου, εκατό ή λιγότερες, και σιγά σιγά αυτή η παράδοση σβήνει.

Πηγή: Amusing Planet / Photo credit: Jill Peters / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.