ΤΟΠΟΙ

Η βιβλιοθήκη που έγινε εξαιτίας ενός σεισμού!

Είναι η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική και έβδομη στον κόσμο!

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βραζιλίας (Biblioteca Nacional do Brasil), στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οφείλει την ύπαρξη της σε έναν ισχυρότατο σεισμό που συνέβη στην άλλη άκρη της Γης, στην Πορτογαλία.

Την 1η Νοεμβρίου του 1755, ο σεισμός που θεωρείται από τους πιο θανατηφόρους στην ιστορία, κατέστρεψε σχεδόν την πόλη της Λισαβόνας, την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Πορτογαλίας.

Οι νεκροί υπολογίζονται μεταξύ 10.000 και 100.000, ενώ αμέτρητα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η Βασιλική Βιβλιοθήκη των 70.000 τόμων. Εκείνη την εποχή, αυτή η βιβλιοθήκη εθεωρείτο μία από τις καλύτερες και πιο σημαντικές στην Ευρώπη.

Λίγο μετά τον σεισμό, ο βασιλιάς Ιωσήφ Ι της Πορτογαλίας ξεκίνησε την κατασκευή μιας νέας Βασιλικής Βιβλιοθήκης και τον επόμενο μισό αιώνα η συλλογή αυξήθηκε σημαντικά με πολλά πολύτιμα βιβλία και εκτυπώσεις.
Παρ ‘όλα αυτά, η απειλή ενός νέου μεγάλου σεισμού προκάλεσε συζήτηση για τη μετακίνηση ολόκληρης της συλλογής στην πορτογαλική αποικία της Βραζιλίας, όπου δεν υπήρχε ανάλογος φόβος.

Παράλληλα οι ναπολεόντειοι πόλεμοι έδωσαν μία ακόμα αφορμή. Όταν εισέβαλαν στην Πορτογαλία οι δυνάμεις του Ναπολέοντα ο Πορτογάλος πρίγκηπας Ιωάννης αποφάσισε να φύγει στη Βραζιλία μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια και τα βιβλία.

Όσο πιο γρήγορα μπορούσε, ο Ιωάννης συγκέντρωσε τη συλλογή από τη βασιλική βιβλιοθήκη και τη φόρτωσε στον πορτογαλικό στόλο. Ο πρίγκιπας έφτασε μαζί με την πρώτη παρτίδα της πολύτιμης συλλογής του στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 7 Μαρτίου 1808.

Μια δεύτερη παρτίδα, που ήταν συσκευασμένη σε 230 κιβώτια, έφτασε στα μέσα του 1810. Στις 29 Οκτωβρίου 1810, ο Ιωάννης ίδρυσε μια νέα Βασιλική Βιβλιοθήκη σε βραζιλιάνικο έδαφος, η οποία αργότερα θα γίνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βραζιλίας.

Σήμερα, η Biblioteca Nacional do Brasil στεγάζει μια συλλογή περίπου 9 εκατομμυρίων αντικειμένων και θεωρείται από την UNESCO μία από τις κυριότερες εθνικές βιβλιοθήκες στον κόσμο.

Τα γενικά έργα αντιστοιχούν σε περίπου 2 εκατομμύρια τεμάχια, τα οποία καταλαμβάνουν περίπου 17,7 γραμμικά χιλιόμετρα σε ράφια. Η συλλογή περιέχει επίσης 21.742 φωτογραφίες από τον 19ο αιώνα, 22.000 χάρτες και περίπου 2.500 άτλαντες. Ακόμα υπάρχουν, περίπου, 250.000 κομμάτια στο αρχείο μουσικής και ήχου.

Από το 1907 έχει εκδοθεί επίσημο διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι Βραζιλιάνοι εκδότες υποχρεούνται να στέλνουν ένα αντίγραφο από κάθε τίτλο που δημοσιεύουν στη Biblioteca Nacional do Brasil, εξασφαλίζοντας έτσι,ότι η συλλογή θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

 

Πηγή: Atlas Obscura και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.