ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Μέλισσες έφτιαξαν σπειροειδή κηρήθρα

Αποτελεί ένα από τα μυστήρια της φύσης, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τον λόγο.

Η φωτογραφία με την παράξενη κηρήθρα σε σπειροειδές σχήμα, η οποία δημοσιεύτηκε στα μέσα του Γενάρη στο Reddit, αποτελεί έργο αυστραλιανών μελισσών.

Οι μέλισσες Tetragonula carbonaria είναι ένα από τα 500 γνωστά είδη που δεν φέρουν κεντρί. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανυπεράσπιsτες, καθώς έχουν τον τρόπο τους να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς που θα απειλήσουν την κοινωνία τους.

Για παράδειγμα, διάφορα σκαθάρια που επιχείρησαν να διεισδύσουν τις κηρήθρες αυτών των μελισσών, βρέθηκαν μουμιοποιημένα, καθώς είχαν καλυφθεί με μια ζύμη από κερί, λάσπη και φυτική ρητίνη.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό εντομολόγο Τιμ Χαρντ (Tim Heard), ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία, η σπείρα που φαίνεται, είναι το ανώτατο στρώμα μιας πολύπλοκης πολυώροφης δομής, που δημιουργούν οι μέλισσες. Μια πλήρως ανεπτυγμένη κηρήθρα μπορεί να περιλαμβάνει από δέκα μέχρι και 20 συνεχή σπειροειδή στρώματα.

Βίντεο Jeff Heriot

Οπως φαίνεται και στο βίντεο, κάθε κύκλος μπορεί να έχει εκατοντάδες κελιά με αυγά, από τα οποία θα αναπτυχθούν οι μέλισσες.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταμόρφωσης και η μέλισσα εγκαταλείψει το κελί, τότε χτίζονται νέα κελιά, τα οποία βοηθούν στη διαμόρφωση της σπειροειδούς δομής. Κι αυτή η διαδικασία κατασκευής κηρήθρας μπορεί να συνεχιστεί επ΄ αόριστον, εφόσον μια βασίλισσα μπορεί να τοποθετήσει νέα αυγά.

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτές οι μέλισσες δημιουργούν σπειροειδείς κηρήθρες. Σύμφωνα με τον εντομολόγο, ίσως με αυτόν τον τρόπο να γίνεται μια πολύ καλή χρήση του χώρου και να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στα στρώματα. Όμως, σ΄ αυτήν την περίπτωση μένει αναπάντητο το ερώτημα «γιατί δεν είναι πιο συνηθισμένο;».

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.