ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η περιοχή που παραπέμπει στον Άρη!

Δεκάδες γκέιζερ δημιουργούν μοναδικό θέαμα πάνω στις Άνδεις!

Το El Tatio είναι το μεγαλύτερο πεδίο γκέιζερ στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, και το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο μετά το Yellowstone στις Η.Π.Α. και το Valley of Geysers στη χερσόνησο της Kamchatka στη Ρωσία.

Βρίσκεται στη Χιλή, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Βολιβία, στα 4.320 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Νωρίς το πρωί, περισσότερες από 60 γεωθερμικές πηγές, τα λεγόμενα γκέιζερ, βγάζουν ζεστό νερό και ατμό καθώς ο ήλιος αρχίζει να ανεβαίνει.

Το El Tatio καλύπτει μια έκταση, περίπου, 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πηγάδια, θερμές πηγές και πισίνες ηφαιστειακής λάσπης.

Τόσο η κυβέρνηση της Χιλής όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν εξετάσει προσεκτικά τον χώρο, τα τελευταία 50 χρόνια, με σκοπό την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας.

Μέχρι στιγμής, όμως, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες έχουν καθυστερήσει τα οποιαδήποτε έργα. Ωστόσο,ο τουρισμός παραμένει η κύρια επιχείρηση στο El Tatio, το οποίο κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή το 2010.

Λόγω της παρουσίας ακτινοφιλικών μικροοργανισμών η περιοχή έχει μελετηθεί επίσης ως πιθανό ανάλογο παράδειγμα ζωής στην πρώιμη Γη και πιθανή ζωή στο παρελθόν, στον Άρη.

Σύμφωνα με ερευνητές το μοναδικό περιβάλλον και οι συνθήκες του El Tatio παρέχουν μια καλύτερη περιβαλλοντική αναλογία για τον κόκκινο πλανήτη από αυτές του Εθνικού Πάρκου του Yellowstone (ΗΠΑ) και άλλων γνωστών γεωθερμικών τοποθεσιών στη Γη».

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.