ΕΡΕΥΝΑ

Ανησυχία επιστημόνων για Αρμαγεδδώνα!

Το ρολόι της καταστροφής του κόσμου πλησιάζει επικίνδυνα τα μεσάνυχτα!

Ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που απειλεί να γίνει πραγματικότητα, παρουσίασαν οι επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν τους λεπτοδείκτες του «Doomsday Clock», του ρολογιού της καταστροφής, που βρίσκεται μόλις δύο λεπτά πριν γίνει ο Αρμαγεδδώνας!

Το ρολόι αυτό είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα μιας ανθρωπογενούς παγκόσμιας καταστροφής.

Διατηρείται από το 1947 από τα μέλη του Δελτίου των Ατομικών Επιστημόνων (BAS), μια οργάνωση επιστημόνων και πολιτικών εμπειρογνωμόνων που αξιολογούν τους κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Οι επιστήμονες τροφοδοτούν το ρολόι με τα δεδομένα και τα στατιστικά που μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιθανή καταστροφή, και οι κίνδυνοι καταγράφονται με την εγγύτητα προς τη μηδενική ώρα.

Συνέρχονται δύο φορές κάθε χρόνο για να αξιολογήσουν τα γεγονότα παγκόσμιας σημασίας και πώς μπορούν αυτά να επηρεάσουν την κατάσταση του ρολογιού.

Συνεννοούνται με τους συναδέλφους και με το συμβούλιο των χορηγών του BAS, το οποίο περιλαμβάνει 15 βραβευθέντες με βραβείο Νόμπελ, όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με αλλαγές στο ρολόι.

Όπως αποκάλυψε το BAS, τον Ιανουάριο του 2018, ο νέος «χρόνος» του ρολογιού είναι στα 2 λεπτά μέχρι τα μεσάνυχτα, που θεωρούνται το σημείο μηδέν, και αν δεν ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε μπορεί να προκληθούν αμετάκλητες βλάβες στην ανθρωπότητα.

Η αρχική ρύθμιση του ρολογιού το 1947 ήταν 7 λεπτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Στο παρελθόν έχει «ξανακουρντισθεί» 22 φορές, ενώ ο μικρότερος αριθμός των λεπτών μέχρι τα μεσάνυχτα ήταν το 1953 που στάθηκε και πάλι στα δύο λεπτά.

Τότε, ήταν σε έξαρση ο Ψυχρός Πόλεμος, μετά από δοκιμές βόμβας με υδρογόνο τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΣΣΔ, που έφεραν την εποχή της πρώτης κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών.

Το 2018, αντικατοπτρίζει την κατανομή των απειλών, όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, που συνοδεύεται και από μια ανεπαρκή αντίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δεν είναι κανένας από αυτούς τους παράγοντες ο βασικός κίνδυνος, αλλά πρόκειται για έναν συνδυασμό πραγμάτων και καταστάσεων. Όπως είπαν οι επιστήμονες του BAS ο κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο κινείται το ρολόι.

Το ανησυχητικό είναι ότι εμφανίζεται σε μια εποχή που υπάρχει απώλεια εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην επιστήμη, ενώ γίνονται και προσπάθειες επηρεασμού των δημοκρατικών εκλογών.

Όλα αυτά τα στοιχεία επιδεινώνουν τη δυσκολία αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος και τα οποία απειλούν να υπονομεύσουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα.

Το 2017 ήταν το σημείο μιας επικίνδυνης καμπής, σύμφωνα με το BAS, καθώς υπήρξαν κλιμακώσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σημειώθηκαν αξιοσημείωτες επιπτώσεις από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, με καταστροφικές καταιγίδες, περισσότερη αύξηση της θερμοκρασίας, πυρκαγιές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την ακραία ξηρασία.

Ακόμη το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική το 2017 άφησε εκτεθειμένη τη Γη στο φως του ήλιου, καθώς δεν γινόταν αντανάκλαση του, θερμαίνοντας ακόμη περισσότερο τον πλανήτη.

Αν και έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το «Doomsday Clock», οι παγκόσμιες απειλές για την ανθρώπινη επιβίωση από τα πυρηνικά όπλα και την αλλαγή του κλίματος εξακολουθούν να είναι μεγάλες.

Οι συνεχιζόμενες αλλαγές στο ρολόι όχι μόνο χρησιμεύουν ως προειδοποίηση για μια κακή κατάσταση, αλλά και ως έκκληση για δράση, πρόσθεσαν.

Στην ουσία, στόχος του «Doomsday Clock» είναι να ενθαρρύνει τους ηγέτες και τους ιδιώτες να αντιμετωπίσουν την σημασία αυτών των σύνθετων ζητημάτων και να γίνουν συνομιλίες που τελικά θα οδηγήσουν σε λύσεις και σε έναν ασφαλέστερο κόσμο για όλους.

Πηγή: Live Science και Sky News / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.