ΖΩΗ

Κυψέλες κρυμμένες ψηλά στα δέντρα!

Ακόμα και 20 μέτρα πάνω από το έδαφος!

Στην Αιθιοπία το μέλι περνάει μέσα από αιώνες πολιτισμού και θρησκείας και είναι η δεύτερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους μετά τον καφέ.

Τα ορεινά δάση είναι ο τόπος για τους μελισσοκόμους να τοποθετήσουν τις κυψέλες τους. Οι περισσότεροι έχουν αποδεχτεί τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, ωστόσο υπάρχουν και 600 οικογένειες που ακολουθούν την παράδοση, έστω και αν ο τρόπος αυτός είναι επικίνδυνος.

Οι μελισσοκόμοι αυτοί κατασκευάζουν τις κυψέλες τους με τον αρχαίο τρόπο, από κορμούς δέντρων που περιτυλίγουν το εξωτερικό με ζώνες, που φτιάχνουν από μπαμπού, σαν να πλέκουν καλάθια.

Χρειάζονται τρεις μέρες για να γίνει μια κυψέλη και δύο άνθρωποι, για να την ανεβάσουν ψηλά στα δέντρα, σε ύψος που φτάνει και τα 20 μέτρα από το έδαφος.

Η διάρκεια της μπορεί να φτάσει έως και οκτώ χρόνια, αποδίδοντας περίπου 5 κιλά μελιού κάθε εξαμηνιαία συγκομιδή, συνήθως τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο.

Δύο είναι οι λόγοι για αυτή την πρακτική των υψωμένων μελισσιών: Ο ένας είναι η μεγαλύτερη ευκολία για τις μέλισσες να έρθουν σε επαφή με τα ψηλότερα άνθη των δέντρων.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τους κλέφτες, αλλά και τα ζώα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις κυψέλες. Στα δάση αυτά υπάρχει ποικιλία άγριων ζώων, από λιοντάρια μέχρι πιθήκους.

Οι τελευταίοι μελισσοκόμοι με αυτή την παραδοσιακή πρακτική δραστηριοποιούνται στο δάσος Χαρένα (Harenna), όπου είναι «κρυμμένα» τα μελίσσια τους.

Το μέλι θεωρείται ότι είναι θεραπευτικό, ακόμα και πνευματικό. Η λαογραφία λέει ότι οι μέλισσες κατασκευάζουν κυψέλες  μαυρίζοντας το κερί μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια να δημιουργήσουν κυψελωτά κύτταρα  στα παράθυρα των παλαιότερων εκκλησιών της περιοχής Λαλιμπέλα (Lalibela).

Ακόμα το «ιερό μέλι» ή mar, προορίζεται αποκλειστικά για θεραπεία δερματικών παθήσεων ή, για εσωτερικές ασθένειες, τρώγοντας μια κουταλιά ή διαλύοντας το μέσα σε «ιερό νερό».

Για τους λόγους αυτούς οι οικογένειες με τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσών και υψηλότερη απόδοση μελιού, αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τους συμπατριώτες τους.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.