ΤΟΠΟΙ

Το «Μαργαριτάρι της Ερήμου»!

Αρχαία πόλη μέσα σε όαση στη νοτιοδυτική Λιβύη.

Κοντά στα σύνορα με την Αλγερία και την Τυνησία, λίγο πριν αρχίσει η ατέλειωτη Σαχάρα, βρίσκεται μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Αφρικής, η Γκάδαμες (Ghadames), η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραδοσιακού οικισμού.

Η Ghadames, γνωστή ως «Μαργαριτάρι της Ερήμου», έχει πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων, κυρίως Βέρβερους, οι οποίοι ζουν σε στενά συσσωρευμένα παραδοσιακά σπίτια από λάσπη που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, σαν κηρήθρα.

Τα σπίτια έχουν μια τυπική κάθετη αρχιτεκτονική, το ισόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των αναλωσίμων, ο πρώτος όροφος είναι για τη διαμονή της οικογένειας και στην κορυφή οι υπαίθριες βεράντες, που προορίζονται για τις γυναίκες.

Οι πεζογέφυρες στις στέγες επιτρέπουν στις γυναίκες να κινούνται ελεύθερα, κρυμμένες από τη θέα των ανδρών. Οι προεξέχουσες κατασκευές καλύπτουν τα σοκάκια μεταξύ των σπιτιών δημιουργώντας ένα, σχεδόν, υπόγειο δίκτυο διαδρόμων.

Οι καλυμμένες στοές στο επίπεδο του εδάφους, γενικά, προορίζονται για τους άνδρες. Οι ενισχυμένοι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών στην άκρη της πόλης σχηματίζουν ένα τείχος σαν να είναι οχυρό. Κάθε μια από τις επτά φυλές που ζούσαν σε αυτή την πόλη, είχε τη δική του περιοχή.

Τα πρώτα στοιχεία για την Ghadames χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν ο οικισμός ήταν γνωστός ως Cydamus, μια οχυρωμένη πόλη που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα π.Χ. Σήμερα είναι μια μικρή πόλη όασης δίπλα σε ένα φοινικόδασος.

Κανένα από τα επιζώντα κτίρια δεν χρονολογείται από την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας, αλλά το αξιοσημείωτο εγχώριο αρχιτεκτονικό στυλ την ξεχωρίζει από άλλες πόλεις της Σαχάρας και τους οικισμούς που εκτείνονται κατά μήκος της βόρειας άκρης της ερήμου από τη Λιβύη έως τη Μαυριτανία.

Το παλιό τμήμα της πόλης ανακηρύχθηκε παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το 1986.

Πηγή: Amusing Planet /Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.