ΖΩΗ

Παγκόσμιος χάρτης πέντε αιώνων!

Θεωρείται από τους παλαιότερους και πιο λεπτομερείς!

Ο χάρτης του Ουρμπάνο Μόντε (Urbano Monte), σχεδιάστηκε το 1587 από τον Ιταλό ευγενή και γεωγράφο. Έχει διάμετρο 2,7 μέτρα και αποτελείται από 60 φύλλα, στα οποία αποτυπώνονται οι ήπειροι, οι θάλασσες και υπάρχουν εντυπωσιακές χειροποίητες λεπτομέρειες

Ο χάρτης βρίσκεται στο Κέντρο Χαρτών Ντέiβιτ Ράμσεϊ (David Rumsey Map Center) στις βιβλιοθήκες του πανεπιστημίου Στάνφορντ (Stanford), όπου ψηφιοποιήθηκε και μπορεί κανείς να τον μελετήσει διαδικτυακά.

Ο Urbano Monte, γεννήθηκε το 1544 στο Μιλάνο και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη της γεωγραφίας.

Εκτός από τη δημοσίευση μιας ογκώδους εργασίας που περιγράφει τη φυσική πολυπλοκότητα του πλανήτη μας, σχεδίασε επίσης τρεις χάρτες με πλούσιες, πολύχρωμες απεικονίσεις.

Ο πρώτος χάρτης, που ολοκληρώθηκε το 1587, αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο γνωστό, πρώιμο σύγχρονο χάρτη της Γης, και περιλαμβάνει διάφορες επιστημονικές πληροφορίες, όπως τα περιφερειακά κλίματα,  η ετήσια διάρκεια ημέρας και νύχτας  και οι εκλείψεις ηλίου.

Ο Monte είχε αφήσει ένα σημείωμα σε μια ενότητα εξηγώντας ότι τα φύλλα έπρεπε να τοποθετηθούν έτσι, ώστε ο χάρτης να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ξύλινο πλαίσιο και να περιστρέφεται γύρω από έναν κεντρικό άξονα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Monte ξεπέρασε το πρόβλημα της απεικόνισης μιας σφαίρας σε επίπεδη επιφάνεια, βάζοντας τον Βόρειο Πόλο στο κέντρο με τα εδάφη και τις θάλασσες γύρω του.

Ο χάρτης της Monte ξεχωρίζει για αυτή την ασυνήθιστη επιλογή προοπτικής, αλλά όπως και πολλοί χάρτες της εποχής της Αναγέννησης, είναι εντυπωσιακός για τις εικόνες που γεμίζουν σχεδόν κάθε κενό χώρο.

Η σχέση μεταξύ των εδαφών και των υδάτων είναι αρκετά ακριβής, λαμβάνοντας υπόψη την χρονική περίοδο του χάρτη, αλλά ο κατασκευαστής περιλαμβάνει επίσης πολλά φανταστικά θηρία τόσο στη γη, όσο και στη θάλασσα.

Άλλες εικόνες είναι πιο πιστές στην πραγματικότητα, όπως τα πορτρέτα του ίδιου του Monte και του βασιλιά Φιλίππου Β ‘της Ισπανίας, η οποία θυμίζει την εξουσία της ισπανικής αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή.

Πηγή: Hyperallergic / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.