ΤΟΠΟΙ

Ένας υπόγειος κόσμος κάτω από τη Νάπολη!

Αρχαίες σήραγγες με ιστορία 2.500 χρόνων!

Η Napoli Sotterranea (Υπόγεια Νάπολη) αποτελεί ξεχωριστό αξιοθέατο για τους επισκέπτες, αλλά ήταν πολύ σημαντική για τους κατοίκους από την αρχαιότητα, μέχρι τους σύγχρονους χρόνους.

Εκτεταμένες σπηλιές και σήραγγες σχηματίζουν μια πόλη που ήταν κρυμμένη κάτω από το έδαφος. Εκεί βρίσκονται από υδραγωγεία και καταφύγια, μέχρι έναν πειραματικό κήπο!

Το υπόγειο δίκτυο των 450 χιλιομέτρων σχηματίστηκε από τους Έλληνες τον 4ο αιώνα π.Χ. για να χτιστεί πάνω σε αυτό «Νέα πόλη» ή Νεάπολις.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν αργότερα τους υπόγειους θαλάμους και τους δρόμους για την κατασκευή υδραγωγείων που παρείχαν νερό για πολλούς αιώνες στους κατοίκους.

Σήμερα, η «Υπόγεια Νάπολη» προσφέρει μια ευκαιρία για εξερεύνηση αυτής της ιταλικής πόλης από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, περίπου, 40 μέτρα κάτω από τη γη, βρίσκονται υδραγωγεία, σήραγγες αποχέτευσης, δεξαμενές βρόχινου νερού, σπηλιές, κατακόμβες μαζί με δρόμους ακόμα και σιδηροδρομική γραμμή.

Ορισμένες σπηλιές, που ήταν μέρος του υδραγωγείου, είναι ακόμα γεμάτες με νερό. Ένα από τα κυριότερα σημεία του υπόγειου δικτύου είναι τα ερείπια του ελληνορωμαϊκού θεάτρου της Νεάπολης, όπου ο Νέρωνας είχε ιδιωτικά αποδυτήρια.

Στη σύγχρονη εποχή το υπόγειο δίκτυο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ακόμα υπάρχουν μέσα στις σήραγγες ξεχασμένα στρατιωτικά κειμήλια όπως όπλα και οχήματα.

Πιο πρόσφατα, έγιναν πειραματικά οι πρώτοι υπόγειοι κήποι στον κόσμο μπορούν να βρεθούν, που αφορά στην ανάπτυξη διαφόρων ειδών φυτών μακριά από τη ρύπανση, αλλά και το φως, στους σκοτεινούς θαλάμους κάτω από την πόλη.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.