ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι νυχτερίδες με μουσούδα σκύλου!

Οχι, δεν κάνουν για κατοικίδια.

Photo Diego Tirira/Waorani dog-faced bat

Τα πρόσωπα των νυχτερίδων μπορεί να έχουν πολλά περίεργα σχήματα και μεγέθη. Μπορεί να είναι τεράστια, με απίθανα αυτιά και φουσκωτές μύτες. Στο πλαίσιο αυτό οι νυχτερίδες με μουσούδα σκύλου δεν αποτελούν ένα παράξενο είδος, αν και φαίνονται έτσι.

Έξι είδη αυτών των ιπτάμενων θηλαστικών ήταν γνωστά μέχρι πρόσφατα στους επιστήμονες. Όμως, τώρα οι έρευνες έχουν προσθέσει άλλα δύο στη λίστα τους: το είδος Freeman’s dog-faced bat (Cynomops freemani), στον Παναμά, και το είδος Waorani dog-faced bat (Cynomops tonkigui), στο Εκουαδόρ.

Photo Diego Tirira

Η Λιγκιάνε Μόρας (Ligiane Moras), από το δημόσιο Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας Universidade Federal de Minas Gerais, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mammalian Biology, έκανε την ανακάλυψη στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian, στην Ουάσινγκτον.

Στο μουσείο συνέκρινε DNA, μετρήσεις και μαγνητοσκοπήσεις, για να διακρίνει τα δύο είδη των νυχτερίδων. Η συλλογή δεδομένων από τις ζωντανές νυχτερίδες του είδους αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για όσους τις μελετούν. Κι αυτό, γιατί πετούν πάνω από τους θόλους των δέντρων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να μην πιάνονται εύκολα.

Photo Thomas Sattler/Freeman’s dog-faced bat

Μια ομάδα φοιτητών, που εργάστηκε με την Ρέιτσελ Πέιτζ (Rachel Page), επιστήμονα του ινστιτούτου Smithsonian Tropical Research, χρησιμοποίησαν εξειδικευμένα δίχτυα για να κάνουν τη δουλειά. Επίσης, η ομάδα κατόρθωσε να καταγράψει τις κλήσεις/σήματα του είδους Freeman’s dog-faced bat, ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί στο φυσικό περιβάλλον.

Photo Thomas Sattler

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.