ΤΟΠΟΙ

Το Παρίσι της Κίνας!

Η πλήρης αντιγραφή της «Πόλης του Φωτός»!

Η Τιαντουτσένγκ (Tianducheng), στα προάστια της Χανγκτσόου (Hangzhou), ξεπέρασε κάθε απομίμηση που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Έγινε ένα πιστό αντίγραφο του Παρισιού, από τον Πύργο του Άιφελ, μέχρι αγάλματα και συντριβάνια.

Μόνο που ο κινέζικος πύργος είναι λίγο πιο πάνω από τα 100 μέτρα, δηλαδή στο ένα τρίτο του ύψους του αυθεντικού.

Η περιοχή της Tianducheng που αντιγράφει το Παρίσι, δημιουργήθηκε το 2007 και εκτείνεται σε 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών, με στόχο να προσελκύσει αγοραστές και επιχειρήσεις.

Στην αρχή υπήρχε διστακτικότητα και αδιαφορία από τους πολίτες για την εγκατάσταση τους εκεί, αλλά τώρα ο πληθυσμός έχει φτάσει τους 30.000 κατοίκους, το 2017, και συνεχώς αυξάνεται.

Ο Γάλλος φωτογράφος Φρανσουά Προστ (François Prost) επισκέφτηκε την πόλη-καρμπόν και δημιούργησε μια σειρά που ονομάζεται «Paris Syndrome» (Σύνδρομο του Παρισιού).

Ο Prost τοποθέτησε εικόνες από τη γαλλική πρωτεύουσα δίπλα σε παρόμοια κτίρια της Tianducheng. Όπως διαπιστώνει κανείς κλασικά παριζιάνικα κτίρια, δημόσια γλυπτά και φώτα στους δρόμους, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν από το πρωτότυπο.

«Οι άνθρωποι που ζουν στο Tianducheng ακολουθούν τον ίδιο τρόπο ζωής με οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Κίνα», παρατηρεί ο Prost. Ακόμη και οι επιλογές φαγητού μοιάζουν με την υπόλοιπη χώρα, με κυλικεία και εστιατόρια που σερβίρουν τυπικά κινέζικα πιάτα.

«Σκέφτηκα ίσως ότι θα είχαν, επίσης, προσπαθήσει να αναδημιουργήσουν ένα γαλλικό εστιατόριο», είπε ο Prost.

Παρά την εμμονή με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, ο τοπικός ενθουσιασμός για την Tianducheng, η οποία είναι γνωστή ως «Sky City» -για να θυμίζει τη φημισμένη «City of Lights»- δεν ήταν ανάλογος με αυτόν των κατασκευαστών και το έργο αντιμετωπίστηκε με απάθεια.

«Οι περιοχές στη Γαλλία προσελκύουν χιλιάδες τουριστών καθημερινά, ενώ στην Κίνα τα αξιοθέατα της πόλης είναι γεμάτα από ντόπιους, πάνω σε σκούτερ ή πεζούς», δήλωσε ο Prost.

Και κατέληξε: «Οι άνθρωποι στη «Sky City» δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα μνημεία: μόνο ο Πύργος του Άιφελ προσελκύει τους ντόπιους τις νυχτερινές ώρες, είτε για να εξασκηθούν σε ομαδικό χορό, είτε για βραδινό περίπατο, ειδικά την Παρασκευή και το Σάββατο, όταν είναι φωτισμένος.»

Αριστερά είναι οι εικόνες από την Tianducheng και δεξιά από το Παρίσι.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.