ΤΟΠΟΙ

Πόλη σκαρφαλωμένη στην άκρη του γκρεμού!

Οι γειτονιές της ενώνονται με τρεις τεράστιες γέφυρες!

Μια  αρχαία ορεινή πόλη της Ισπανίας, η Ρόντα (Ronda) , είναι σαν να βγήκε από το παραμύθια. Είναι σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω από τις δύο πλευρές του φαραγγιού Ελ Ταχο (El Tajo), στα 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σαν να άνοιξε μια σχισμή και να έχει καταπιεί το κέντρο της πόλης.

Τρεις γέφυρες ενώνουν τα δύο ιστορικά τμήματα της φανταστικής αυτής πόλης που έχει γίνει γνωστή όχι μόνο για το μοναδικό τοπίο της, αλλά και για τις θρυλικές ταυρομαχίες της, τις οποίες οι κάτοικοι υποστηρίζουν με φανατισμό.

Εκτός από την εντυπωσιακή γεωλογία του, η Ρόντα των 35,000 κατοίκων φιλοξενεί την παλαιότερη αρένα ταυρομαχίας της Ισπανίας και για τον λόγο αυτό την επισκέφτηκαν και έζησαν εκεί αρκετοί διάσημοι συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Η Ρόντα αγαπήθηκε από τον Ερνστ Χεμινγουέι, τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε και τον Όρσον Γουέλς οι στάχτες του οποίου θάφτηκαν στο πηγάδι, στο κτήμα ενός φίλου του, του συνταξιούχου ταυρομάχου Αντόνιο Ορντόεζ.

Η πόλη αυτή της Ανδαλουσίας, πέρασε από την κατοχή των Ρωμαίων και των Αράβων, που άφησαν βαθύ αρχιτεκτονικό στίγμα στη διαμόρφωση των κτιρίων της.

Οι Ρωμαίοι εγκατέστησαν έναν οικισμό στη Ρόντα , σχεδόν δύο αιώνες πριν από τον Ιούλιο Καίσαρα και αποτελούσε σημαντικό οχυρό απέναντι στους εισβολείς.

Ο ποταμός Γκουανταλεβίν (Guadalevín), ο οποίος διασχίζει την περιοχή, έχει χαράξει το βαθύ φαράγγι βάθου 100 μέτρων, που χωρίζει το ιστορικό αστικό κέντρο στα δύο. Στις άκρες του φαραγγιού έχουν χτιστεί και τα πιο εντυπωσαικά κτίρια της.

Η σύνδεση των δύο τμημάτων της πόλης γίνεται από τρεις γέφυρες. Τη Ρωμαϊκή (που ονομάζεται επίσης Puente Viejo), την Αραβική (επίσης αποκαλούμενη Puente San Miguel) και τη Νέα Γέφυρα (Puente Nuevo).

Οι δύο πρώτες απηχούν τα καθεστώτα που τα έχτισαν. Η τρίτη, η Νέα Γέφυρα ολοκληρώθηκε το 1793 από τους Ισπανούς κατοίκους της πόλης.

Οι γέφυρες είναι εντυπωσιακά έργα λιθοτεχνίας με ογκώδεις κίονες και με περίτεχνα στέγες, δίνοντας στην πόλη την πολυπολιτισμική αίσθηση που έφεραν οι κατακτητές της.

Πηγές: Atlas Obscura, Wikipedia και Wikimedia Commons / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.