ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι αντανακλούν οι καθρέφτες, όταν δεν είμαστε μπροστά τους;

Μια φωτογραφική σειρά δημιουργήθηκε σε έναν κόσμο, ο οποίος κυριαρχείται από selfies.

Ο Ιταλός φωτογράφος Λεονάρντο Μαγκρέλι (Leonardo Magrelli), με το έργο του «Meerror», παρουσιάζει ό,τι αντανακλούν οι καθρέφτες, όταν δεν είμαστε μπροστά τους.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, το έργο του «αποτελείται από μια σειρά φωτογραφιών που έχουν ληφθεί απέναντι από έναν καθρέφτη, οπότε θα πρέπει να δούμε τον εαυτό μας να αντικατροπτίζεται σε αυτόν, αλλά δεν το κάνουμε, σαν να είμαστε αόρατοι».

«Το αποτέλεσμα είναι πραγματικές εικόνες, που υπάρχουν στον κόσμο», επισημαίνει, «αλλά δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε μάρτυρες, γιατί είμαστε η δική τους παρέμβαση. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν θα είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε άμεσα τι δείχνει ένας καθρέφτης, γιατί κάθε φορά που βγαίνουμε μπροστά του, η εικόνα που αντανακλάται προηγουμένως, τροποποιείται από την εμφάνισή μας».

«Έτσι, η αυτοπροσωπογραφία και η νεκρή φύση συγκρούονται, δημιουργώντας εικόνες που είναι ταυτόχρονα και δύο πράγματα και κανένα», τονίζει ο Μαγκρέλι, προσθέτοντας πώς πάντα είναι επιθυμία του οι «αόρατες φωτογραφίες.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η αίσθηση της ανησυχίας που μερικοί άνθρωποι -ανάμεσά τους κι αυτός- αισθάνονται μπροστά από μια κάμερα. «Μια ενόχληση που όλο και λιγότεροι άνθρωποι βιώνουν σήμερα, στην εποχή των εαυτών», αναφέρει.

«Έτσι, το σφάλμα, η εξαφάνιση του εαυτού (Me-Error), η αναγνώριση των εαυτών μας ως ενοχλητικών στοιχείων και η άρνηση της δικής μας εικόνας», όπως εξηγεί, οδηγεί σε μια «αυτοπροσωπογραφία που γίνεται νεκρή φύση».

Πηγή: Fubiz / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.