ΤΟΠΟΙ

Σπίτια με νοίκι 88 λεπτά τον χρόνο!

Σε πανέμορφη γειτονιά στη Βαυαρία.

Το Φουγκερέι (Fuggerei), στο Άουγκσμπουργκ, είναι το παλαιότερο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών στον κόσμο που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Περιβάλλεται από τείχη και βρίσκεται μέσα στη Βαυαρική πόλη.

Το όνομα της το πήρε από τον Γιάκομπ Φούγκερ (Jakob Fugger) ή «πλούσιο Γιάκομπ» και χτίστηκε μεταξύ 1514 και 1523, όταν ο πάμπλουτος επιχειρηματίας θέλησε να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη και να δώσει στέγη στους άπορους πολίτες του Άουγκσμπουργκ.

Αρχικά, χτίστηκαν 52 κτίρια με 147 διαμερίσματα και τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν άλλα 11, ενώ η περιοχή επεκτάθηκε με διάφορους δρόμους, μικρές πλατείες και εκκλησία. Οι πέντε πύλες στα τείχη ήταν κλειδωμένες τη νύχτα και εξακολουθούν να κλείνουν κάθε μέρα στις 10 μ.μ.

Παρόλο που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τα σπίτια της κοινότητας ξαναφτιάχτηκαν όπως ήταν πριν.

Σήμερα, το Fuggerei αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Άουγκσμπουργκ, με την περιήγηση εντός των τειχών να κοστίζει 4 ευρώ. Δηλαδή, τέσσερις φορές περισσότερο από το ενοίκιο ενός χρόνου, που είναι μόλις 88 λεπτά!

Όμως, δεν είναι εύκολο να νοικιάσει κάποιος ένα σπίτι εκεί. Υπάρχουν όροι που έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή και τηρούνται ακόμα και σήμερα, μετά από 480 χρόνια.

Όσοι κάνουν αίτηση εγκατάστασης θα πρέπει να έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στο Άγκσμπουργκ, να είναι άποροι χωρίς χρέη, να είναι πιστοί Ρωμαιοκαθολικοί, και να λένε τρεις προσευχές κάθε μέρα.

Οι οικιστικές μονάδες, που φαίνονται σαν ένα σπίτι, αποτελούνται από διαμερίσματα 45 έως 65 τετραγωνικών μέτρων, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει κουζίνα, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, τρεχόμενο νερό και τηλεόραση.

Το Fuggerei υποστηρίζεται από φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1520 από τον Jakob Fugger με αρχική κατάθεση 10.000 φιορινιών και σήμερα το διαχειρίζονται οι απόγονοι του.

Πηγές: Atlas Obscura, Wikipedia και Wikimedia Commons/ Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.