ΕΡΕΥΝΑ

Η πιο περίεργη πέτρα που βρέθηκε ποτέ

Εντοπίστηκε σε παράξενο μέρος της Σαχάρας, το οποίο είναι γεμάτο με μοναδικό κίτρινο γυαλί.

Photo Credit Dr Mario di Martino, INAF Osservatorio Astrofysico di Torino

Ήταν το 1996, όταν οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι είχαν να κάνουν με την πιο περίεργη πέτρα που βρέθηκε ποτέ. Ονομάστηκε «Υπατία» από τη μαθηματικό αστρονόμο Υπατία της Αλεξάνδρειας και πιθανολογείται ότι τα θραύσματα που εντοπίστηκαν, προέρχονται από έναν τεράστιο βράχο πολλών μέτρων.

Το 2013, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι σίγουρα δεν ήταν από τη Γη, αλλά εξωγήινης προέλευσης. Το 2015, ερευνητικές ομάδες είπαν ότι η πέτρα δεν ανήκε σε κανένα γνωστό τύπο μετεωρίτη ή κομήτη.

Μια νέα μελέτη που εξέτασε τα ορυκτά μέσα της, αποκαλύπτει ότι η «Υπατία» μπορεί να έχει διαστρική προέλευση ή να έχει προηγηθεί του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος!

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ ανέλυσε την ανόργανη σύνθεση της πέτρας. Διαπίστωσε ότι προέρχεται από το διάστημα, αλλά δεν ακολουθεί τη βασική «συνταγή» που είναι κοινή στο ηλιακό σύστημα.

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ο σχηματισμός του ηλιακού συστήματος ξεκίνησε ως ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και αερίου που περιέβαλε τον Ήλιο. Με την πάροδο του χρόνου, από το υλικό αυτό προέκυψαν οι πλανήτες και οι πλανήτες νάνοι, με τα θραύσματα που απέμειναν, να παρασύρονται ως αστεροειδείς και κομήτες. Συνεπώς, αυτοί οι περίεργοι «ταξιδιώτες» είναι, σε γενικές γραμμές, φτιαγμένοι από τα ίδια στοιχεία με τη Γη. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει με την «Υπατία».

«Αν μπορούσαμε να αλέσουμε τη Γη σε σκόνη, θα παίρναμε σκόνη με παρόμοια χημική σύνθεση με τους χοντριτικούς (βραχώδεις) μετεωρίτες», δήλωσε ο Τζαν Κρέιμερς (Jan Kramers), επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη. «Στους χοντρικούς μετεωρίτες, περιμένουμε να δούμε μια μικρή ποσότητα άνθρακα και μια καλή ποσότητα πυριτίου, αλλά η μήτρα της Υπατία έχει μια τεράστια ποσότητα άνθρακα και μια ασυνήθιστα μικρή ποσότητα πυριτίου».

Σύμφωνα με τον ερευνητή, εντοπίστηκε κάτι ακόμη πιο ασυνήθιστο: μια μεγάλη ποσότητα πολύ συγκεκριμένων ενώσεων άνθρακα, που ονομάζονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), ένα σημαντικό συστατικό της διαστρωματικής σκόνης, η οποία υπήρχε πριν από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.

Ακόμη, οι ερευνητές ανέλυσαν κόκκους ορυκτών στην «Υπατία» και βρήκαν μερικές συνθέσεις, τις οποίες δεν έχουν δει στη Γη ή σε οτιδήποτε άλλο.

Ολες αυτές οι παραξενιές οδήγησαν τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η «Υπατία» – ή τουλάχιστον τμήματά της – άρχισε να σχηματίζεται πριν το ηλιακό σύστημα.

Ο Κρέιμερς επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν πυριτικά ορυκτά στη μήτρα της Υπατίας σε αντίθεση με τους χοντριτικούς μετεωρίτες (και πλανήτες όπως η Γη, ο Άρης και η Αφροδίτη), όπου κυριαρχούν τα πυριτικά».

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσης ότι η περίεργη πέτρα σχηματίστηκε σε ένα εξαιρετικά κρύο περιβάλλον, κάτω από -196 βαθμούς Κελσίου. Αυτό δείχνει ότι η «Υπατία» προήλθε από τη Ζώνη του Κάιπερ πέρα ​​από τον Ποσειδώνα, ή ακόμα και Νέφος του Όορτ, έξω από τον διαστρικό χώρο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geochimica et Cosmochimica Acta.

Πηγή: New Atlas / Επιμέλεια Snoopit24

2 replies »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.