ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οκτώ παράξενοι σχηματισμοί πάγου

Συμβαίνουν, όταν η Μητέρα Φύση αποφασίζει να γίνει «καλλιτέχνης»!

Για να μετατραπεί το νερό από υγρό σε στερεό, χρειάζεται να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες: να κάνει αρκετό κρύο, η θερμοκρασία να βρίσκεται στους σωστούς βαθμούς και ο αέρας να φυσά στην ταχύτητα που απαιτείται.

Penitentes (Πενιτέντες)

Αυτά τα ψηλά «καρφιά» πάγου εντοπίζονται σε υψόμετρο πάνω από 3.900 μέτρα στις Άνδεις και αποτελούν ένα περίεργο θέαμα. Το ύψος τους κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι πέντε μέτρα. Πήραν την ονομασία τους από την ισπανική λέξη penitente, που σημαίνει αυτός που μετανοεί, επειδή παραπέμπουν στους ανθρώπους με τις ψηλές κουκούλες, τις οποίες φορούν, όταν συμμετέχουν στην πομπή στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ισπανία.

Οι πενιτέντες σχηματίζονται με τη διαδικασία της εξάχνωσης, κατά την οποία ο ήλιος μετατρέπει απευθείας το χιόνι σε υδρατμούς χωρίς πρώτα να το λιώσει. Με άλλα λόγια, ο πάγος πηγαίνει από στερεό σε αέριο χωρίς να περάσει το στάδιο του υγρού στοιχείου.

Πάγος «κουνέλι» (Rabbit ice)

Αυτός ο σχηματισμός πάγου έχει πολλά ονόματα, όπως κορδέλα πάγου, πάγος «κουνέλι», πάγος «μαλλιού» και πολλά άλλα. Ωστόσο, η διαδικασία που δημιουργείται, είναι η ίδια ανεξάρτητα από το όνομα.

Σχηματίζεται όταν ο αέρας φτάνει σε θερμοκρασίες κατάψυξης, αλλά το έδαφος δεν έχει προλάβει ακόμη να κρυώσει τόσο πολύ. Ο χυμός στους βλαστούς των φυτών διαστέλλεται καθώς παγώνει, δημιουργώντας ρωγμές. Στη συνέχεια, το νερό βγαίνει έξω μέσα από αυτές και μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα, καταψύχεται και σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα πάγου στο σχήμα της κορδέλας.

Βελόνα πάγου (Needle ice)

Οπως ο πάγος «κουνέλι», έτσι και ο πάγος «βελόνα» έχει πολλά ονόματα: πάγος «κάστρο», παγωμένοι κίονες, «κρόσσια» πάγου ή νήματα πάγου.

Σχηματίζεται όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι μεγαλύτερη από εκείνη του αέρα που παγώνει. Σ΄αυτά τις συνθήκες, το νερό που ρέει κάτω από το έδαφος, βγαίνει στην επιφάνεια στη μορφή μια λεπτής «τρίχας».

Άνθη πάγου (Frost flowers)

Αυτοί οι μικροί σχηματισμοί πάγου, που παραπέμπουν σε άνθη, διαμορφώνονται, όταν ο αέρας είναι εξαιρετικά κρύος και ξηρός, ψυχρότερος από την επιφάνεια του ωκεανού ή της λίμνης.

Το 2009, μια ομάδα βιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έπλευσε κοντά στο Βόρειο Πόλο, όπου βρήκε ένα τεράστιο «λιβάδι» με μικρά άνθη πάγου. Μάλιστα, όταν έλιωσαν μερικά, διαπιστώθηκε ότι είχαν μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα βακτηρίων!

Κύλινδροι χιονιού (Snow rollers)

Μοιάζουν με ένα δεμάτι σανού αλλά είναι από χιόνι. Οι κύλινδροι σχηματίζονται, όταν υπάρχει φρέσκο στρώμα χαλαρού χιονιού στο έδαφος, ενώ η θερμοκρασία είναι κοντά στην τήξη. Το χιόνι πρέπει να είναι σε επιφάνεια, στην οποία δεν κολλά εύκολα. Ο άνεμος χρειάζεται να είναι αρκετός, αλλά όχι δυνατός, ώστε να ωθήσει το χιόνι στη μορφή κυλίνδρου.

Δίσκοι πάγου

Οι κύκλοι ή δίσκοι πάγου αποτελούν άλλον έναν σπάνιο σχηματισμό πάγου, που δημιουργείται κυρίως στις στροφές των ποταμών. Οταν σχηματίζεται ένα στρώμα πάγου στην επιφάνεια του νερού, το ρεύμα από κάτω δημιουργεί μια «περιστροφική διάτμηση». Σπάζει ένα κομμάτι πάγου και το περιστρέφει μέχρι που σχηματίζεται ένας δίσκος.

«Τηγανίτες» πάγου (Pancake ice)

Σχηματίζονται, όταν ο πάγος στο νερό σπάσει και περιστρέφεται στη δίνη ενός ποταμιού ή ρεύματος. Το φαινόμενο συμβαίνει μόλις η θερμοκρασία βρεθεί γύρω στο σημείο ψύξης και υπάρχει μέτρα κίνηση νερού. Συχνά, αυτοί οι δίσκοι σμιλεύουν ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα να έχουν ανασηκωμένα άκρα και χαμηλό κέντρο.

Πάγος γάτας (Cat ice)

Έχει παρόμοιο σχήμα με τους δίσκους πάγου και τον πάγο «τηγανίτα», αλλά είναι πολύ πιο λεπτός. Πήρε το όνομα της γάτας, επειδή μπορεί να αντέξει το βάρος της, όταν περπατά πάνω του. Χαρακτηρίζεται από ένα λεπτό και εύθραυστο στρώμα κυκλικών γραμμών. Το νερό δημιουργεί τους κύκλους, όταν παγώνει και ξαναπαγώνει.

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.