ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Επτά λάθη που κάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων

Πώς να γίνει ο Αζόρ ένα ευχάριστο μέλος της οικογένειας.

Πάρα πολλοί θέλουν για συντροφιά σκύλο στο σπίτι, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ιδέα πώς να μεγαλώσουν σωστά ένα κουτάβι.

Τα πράγματα μπορεί να αποβούν δυσάρεστα, όταν μάλιστα στο σπίτι υπάρχουν παιδιά και η συγκατοίκηση μπορεί να μην πάει καθόλου καλά όπως θα ήθελαν. Ετσι, μπορεί το κουτάβι να καταλήξει στο δρόμο και το παιδί στον γιατρό.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν με τον Αζόρ, χωρίς να απευθυνθούν σε έναν εκπαιδευτή, χρειάζεται να γνωρίζουν επτά λάθη που γίνονται συνήθως, για να τα αποφύγουν με τον καλύτερο τρόπο.

Πρώτο λάθος: Δεν κοινωνικοποιείτε το κουτάβι έξω στον κόσμο τις πρώτες 16 εβδομάδες της ζωής του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρώτοι τέσσερις μήνες της ζωής του είναι η πιο όμορφη ηλικία του. Οταν φέρνετε ένα κουτάβι στο σπίτι, μην το πάτε μόνο στον κτηνίατρο. Πάρτε το μαζί σας όπου μπορείτε, και εκθέστε το στα βλέμματα και στους ήχους της πραγματικής ζωής: σε παιδιά που παίζουν, σε αυτοκίνητα που κορνάρουν, σε ανθρώπους που μιλούν.

Δεύτερο λάθος: Περιμένετε από το κουτάβι να γνωρίζει για την τουαλέτα του αμέσως.

Μπορεί να χρειαστούν έως έξι με οκτώ μήνες, για να τελειοποιήσετε την εκπαίδευση στο σπίτι. Έτσι, οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να τηρούν ένα αυστηρό πρόγραμμα και να επενδύουν χρόνο στην εκπαίδευση. Επιπλέον, ο σκύλος δεν χρειάζεται να τρώει συνεχώς. Αρκούν δύο με τρεις φορές την ημέρα. Φροντίστε για πέντε με έξι φορές νερό. Ο σκύλος θα χρειαστεί τουαλέτα, όταν ξυπνήσει από έναν υπνάκο, μετά από φαγητό και μετά από ένα γύρο παιχνιδιού.

Τρίτο λάθος: Αφήνετε το κουτάβι να γυρίζει στο σπίτι

Τα κουτάβια δεν έχουν μάθει ακόμη πού να μην πηγαίνουν για την τουαλέτα τους και τι να μην μασούν. Μέχρι να σιγουρευτείτε για την εκπαίδευσή τους, χρειάζονται εποπτεία και ειδικά, αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά. Μπορείτε να περιορίσετε τον σκύλο σε ένα χώρο ειδικά για αυτόν.

Τέταρτο λάθος: Δεν ασκείτε τον σκύλο σας αρκετά

Οσο περισσότερο παίζετε και περπατάτε με το κουτάβι σας, τόσο λιγότερα άλματα και γαυγίσματα θα κάνει. Βέβαια, χρειάζεται να γνωρίζετε και τις απαιτήσεις που έχει η φυλή του, προκειμένου να βγάλετε ένα πρόγραμμα για τους δυο σας.

Πέμπτο λάθος: Σκέφτεστε ότι το κουτάβι είναι πολύ μικρό, για να μάθει εντολές.

Οχι, κανένα κουτάβι δεν είναι πολύ μικρό. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες μπορεί να γίνουν οπουδήποτε, από δύο μέχρι πέντε λεπτά ή από πέντε έως δέκα λεπτά.

Εκτο λάθος: Σκέφτεστε ότι όλα τα κουτάβια είναι ίδια

Θυμηθείτε ότι κάθε σκυλί είναι διαφορετικό και το καθένα έχει τα χαρακτηριστικά της φυλής του. Χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας και από πού έφτασε στα χέρια σας (από καταφύγιο με αδέσποτα, εκτροφέα, κατάστημα κατοικίδιων ζώων), καθώς το καθένα έχει τα δικά του ζητήματα και εμπειρίες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ρυθμίσετε την εκπαίδευσή του στις ανάγκες και στον τύπο του.

Εβδομο λάθος: Δεν επιβλέπετε τα παιδιά σας, όταν βρίσκονται με τον νέο τετράποδο φίλο.

Το μεγαλύτερο λάθος των ιδιοκτητών είναι ότι δεν καταλαβαίνουν ή δεν σέβονται τα όρια ανοχής του σκύλου τους. Πρέπει να σκεφτείτε ότι το παιδί και το σκυλί είναι διαφορετικά πλάσματα. Για αυτό, μην αφήνετε το παιδί σας να χτυπάει ή να πιέζει τον σκύλο και μάλιστα, στην ουρά. Και γενικότερα, μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επιτήρηση με τον σκύλο.

Το άρθρο στηρίχτηκε σε συμβουλές από εκπαιδευτή σκύλων που εξασφάλισε το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης TODAY.

Πηγή: TODAY / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.