ΤΟΠΟΙ

Το παλάτι με τα 953 παράθυρα!

Αναμφισβήτητα διαθέτει τις πιο όμορφες βεράντες του κόσμου!

Το «παλάτι των ανέμων» ή Χαβά Μαχάλ (Hawa Mahal) στη γλώσσα των Χίντι, είναι ένα εκπληκτικό κτίριο στην Τζαϊπούρ, στην Ινδία, φτιαγμένο από κόκκινο ψαμίτη.

Τα 953 παράθυρα που καλύπτουν την δαντελένια πρόσοψη του παλατιού σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν στις κυρίες της βασιλικής αυλής να παρακολουθούν όσα διαδραματίζονταν στους δρόμους, χωρίς να φαίνονται.

Εκείνη την εποχή οι γυναίκες απαγορευόταν να εμφανίζονται στο κοινό χωρίς κάλυψη προσώπου. Έτσι, στα παράθυρα είχε τοποθετηθεί ένα λεπτό πλέγμα ή βιτρό, ώστε όσοι βρίσκονταν έξω από το παλάτι δεν μπορούσαν να δουν αν υπήρχε κάποιος πίσω από αυτά.

Αυτό το αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό επέτρεπε, επίσης, να περνά δροσερός αέρας, καθιστώντας την ατμόσφαιρα πιο ευχάριστη στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, δίνοντας στο κτίριο το όνομα «παλάτι των ανέμων».

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το Hawa Mahal από την άποψη του δρόμου και πιστεύουν ότι είναι το μπροστινό μέρος του παλατιού, αλλά στην πραγματικότητα είναι το πίσω μέρος αυτής της δομής.

Το «παλάτι των ανέμων» κατασκευάστηκε το 1799 για τον μαχαραγιά Σαβάι Πρατάπ Σίνγκ (Sawai Pratap Singh) ως μέρος του γυναικείου τμήματος του τεράστιου «City Palace» στο κέντρο της Τζαϊπούρ.

Η πενταόροφη πρόσοψη που φαίνεται από τον δρόμο, είναι εμνευσμένη από την κηρήθρα και είναι ουσιαστικά μια τεράστια θωρακισμένη βεράντα, με βάθος ενός δωματίου, στα περισσότερα μέρη της.

Το ξεχωριστό ροδοκόκκινο χρώμα του παλατιού προέρχεται από τον φυσικό ψαμμίτη με τον οποίο είναι χτισμένο. Μάλιστα, από αυτό έχει πάρει η Τζαϊπούρ το παρατσούκλι «Pink City».

Πηγές: Atlas Obscura και Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.