ΕΡΕΥΝΑ

Γιγαντιαία κουρτίνα στη μέση του δάσους!

Ένα πείραμα για την κλιματική αλλαγή!

Τα μυστικά των δασών που επιβιώνουν χάρη στα σύννεφα και την ομίχλη που τα καλύπτουν, αναζητά ένας Σουηδός επιστήμονας, ώστε να μελετήσει τις συνέπειες, οι οποίες θα υπάρξουν από μια ενδεχόμενη κλιματική αλλαγή.

Ο Νταν Μέτκαλφ (Dan Metcalfe), καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λουντ (Lund) της Σουηδίας, έστησε μια τεράστια κουρτίνα στα δάση Γουικέτσα (Wayqecha), η οποία αποτελεί, όπως λέει, μια πειραματική προσέγγιση για το τι θα συμβεί αν αφαιρεθούν τα ζωογόνα σύννεφα.

Και αυτό γιατί η υπερθέρμανση του πλανήτη προβλέπεται ότι θα ωθήσει τα σύννεφα υψηλότερα στον ουρανό μειώνοντας την υγρασία που προσφέρουν στα δέντρα και τα φυτά, στις τροπικές ζούγκλες που θεωρούνται ο πνεύμονας του πλανήτη.

Το δάση αυτά βρίσκονται σε βουνά με υψόμετρο από 500-4,000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και καλύπτουν περίπου το 1% της παγκόσμιας τροπικής ζώνης που αγκαλιάζει τον ισημερινό.

Όμως, αν και η περιοχή που καλύπτεται είναι μικρή, τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για πολύ ευρύτερες περιοχές.

Για παράδειγμα, βοηθούν στη ρύθμιση των ποταμών σε τεράστιες πεδινές εκτάσεις, απορροφώντας υγρασία σε σπογγώδες έδαφος όταν ο καιρός είναι βροχερός, και απελευθερώνοντας νερό όταν είναι ξηρός.

Παράλληλα, προσφέρουν ενδιαιτήματα για εκατομμύρια ζώα και πουλιά που ζουν μόνο στα «δάση των σύννεφων», όπως τα λένε.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία που στέλνει ψηλότερα τα σύννεφα μπορεί να έχει ήδη αρχίσει. Αλλά χρειάζεται μελέτη τω στοιχείων, ώστε να δοθεί κάποια απάντηση.

Ο Metcalfe είχε σχεδιάσει να περικυκλώσει ένα τετράγωνο οικόπεδο διπλάσιο από το μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ με την κουρτίνα από πλέγμα, η οποία στηρίζεται σε κολώνες τηλεφωνίας. Η κουρτίνα θα συγκρατεί την ομίχλη, εμποδίζοντας την υγρασία να φτάσει στη βλάστηση που περικλείεται από αυτήν.

Η τοποθέτηση της κουρτίνας διήρκεσε τέσσερα χρόνια και ο Metcalfe εκτιμά ότι σύντομα θα μπορέσει να ρίξει φως στο μέλλον του δάσους, ώστε να διαθέτει στοιχεία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στις άλλες ζούγκλες της Γης.

Πηγές: Guardian και Inhabitat / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.