ΤΟΠΟΙ

Η «Ελβετία» του Μαρόκου!

Εκεί, η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους -24 βαθμούς Κελσίου!

Όταν ακούς για το Μαρόκο ο νους σου πηγαίνει σε έρημο, ζέστη, βεδουίνους και άλλα συναφή. Δύσκολα μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι υπάρχει μια πόλη που θυμίζει Ελβετία, και είναι έξω από τα δεδομένα της χώρας.

Πρόκειται για την Ιφράν (Ifrane) που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.665 μέτρων στην οροσειρά του Άτλαντα, η οποία εκτείνεται σε όλη την βορειοδυτική Αφρική, από το Μαρόκο μέχρι την Τυνησία, μέσω Αλγερίας. Το μήκος της είναι 2.500 χιλιόμετρα και το υψόμετρο φτάνει 4.167 μέτρα στο νοτιοδυτικό Μαρόκο.

Η Ifrane ιδρύθηκε από τούς Γάλλους το 1928, την εποχή που το Μαρόκο ήταν προτεκτοράτο τους. Ο λόγος ήταν να προσφέρει στους αποικιοκράτες το αλπικό κλίμα που είχαν συνηθίσει, μακριά από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Και δεν ήταν μόνο το κλίμα που θύμιζε Ευρώπη, αλλά χτίστηκαν και όμορφα σπίτια, τα οποία παραπέμπουν σε ευρωπαϊκούς οικισμούς. Το αρχιτεκτονικό στυλ, ακόμη και τα δέντρα ή τα λουλούδια εισήχθησαν από την πατρίδα των αποικιοκρατών.

Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, πλούσια βλάστηση με δάση κέδρου και βοσκοτόπια, που ζωντανεύουν την άνοιξη, καθώς ο χειμώνας είναι βαρύς με έντονες χιονοπτώσεις.

Το Ifrane χρησιμεύει ως χειμερινό προορισμό διακοπών για τους πλούσιους Βέρβερους, τη φυλή που κατοικεί στον Άτλαντα, καθώς και για τουρίστες.

Το χειμώνα, οι θερμοκρασίες πέφτουν συχνά κάτω από το μηδέν και η γύρω βουνοπλαγιά καλύπτεται με χιόνι. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Αφρική ήταν στην Ifrane στους -24 βαθμούς Κελσίου.

Τοποθετημένο ψηλά στα βουνά, η Ifrane ήταν ένας «Hill Station». Η ιδέα των «σταθμών στους λόφους» αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους Βρετανούς στην Ινδία, και ακολουθήθηκε από όλους τους Ευρωπαίους στις αποικίες με θερμά κλίματα.

Μετά την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία, οι Μαροκινοί μετακόμισαν στην πόλη. Την διεύρυναν, έχτισαν ένα τζαμί, μια δημόσια αγορά, ενώ προστέθηκαν και άλλες ανέσεις.

Το 1995 ανοίχθηκε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με βάση το αμερικανικό πρόγραμμα σπουδών, το περίφημο στον αραβικό κόσμο Αλ Αχαγουέιν (Al Akhawayn), ενώ η Ifrane αναδείχθηκε σε σημαντικό προορισμό για τον εγχώριο τουρισμό.

Πηγές: Amusing Planet και Wikipedia/ Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.