ΤΟΠΟΙ

Οι πύργοι των περιστεριών!

Περίτεχνες κατασκευές στο Ιράν.

Κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σαφαβιδών, οι Ιρανοί έχτισαν έναν μεγάλο αριθμό πύργων για να φιλοξενούν περιστέρια.

Τα περιστέρια ήταν εξημερωμένα όχι για το κρέας τους, καθώς είναι ιδιαίτερα σεβαστό στο Ισλάμ, αλλά για την κοπριά τους, την οποία οι ντόπιοι συνέλεγαν και χρησιμοποιούσαν σαν λίπασμα για τα χωράφια τους.

Οι πύργοι είναι κυκλικοί χτισμενοι από τούβλα επικαλυμμένα με γύψο και ασβέστη. Στην περιοχή του Ισφαχάν, της παλιάς πρωτεύουσας της Περσία, υπήρχαν περίπου 3.000 πύργοι περιστεριών.

Σήμερα, παραμένουν ανέπαφοι, περίπου, 300 περιστερώνες που είναι διάσπαρτοι σε όλη την ύπαιθρο. Τα σύγχρονα λιπάσματα και τα χημικά έχουν καταστήσει αυτές τις υπέροχες κατασκευές απαρχαιωμένες, οδηγώντας στην εγκατάλειψή τους.

Οι πύργοι κυμαίνονται από 10 έως 22 μέτρα σε διάμετρο και έχουν ύψος γύρω στα 18 μέτρων. Η χωριτικότητα τους είναι τεράστια, καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 14.000 περιστέρια.

Επειδή πολλά άλλα πουλιά έκαναν επιθέσεις στα περιστέρια, οι πύργοι κατασκευάστηκαν ως αδιαπέραστα φρούρια για να τα προστατεύουν από τα αρπακτικά.

Το μικρό μέγεθος των εισόδων απαγορεύει στα μεγάλα πουλιά όπως τα γεράκια, οι κουκουβάγιες ή τα κοράκια, να εισέρχονται στο εσωτερικό.

Το εσωτερικό αποτελείται από ατελείωτα μπαλκόνια φωλιάσματος σε σχέδιο σκακιέρας, διασκορπισμένα ομοιόμορφα κατά μήκος των τοίχων. Οι κατακόρυφες σχισμές τους είναι, περίπου, 20 με 28 εκατοστά.

Τα τοιχώματα είναι κεκλιμένα προς τα μέσα επιτρέποντας στις κουτσουλιές των περιστεριών να πέφτουν κατευθείαν στο κέντρο του πύργου, απ΄όπου μία φορά το χρόνο γινόταν η συγκομιδή της κοπριάς, την οποία εκτός από τη χρήση της στα χωράφια τους, την πουλούσαν και εκτός Περσίας.

Η διάταξη του περιστερώνα σε σχήμα σκακιέρας έκανε αποτελεσματική τη χρήση του χώρου, ώστε να δημιουργούνται όσο το δυνατόν περισσότερες φωλιές.

Οι εσωτερικοί τοίχοι είχαν ενισχυθεί με εσωτερικές καμάρες, θολωτές οροφές, κυκλικές σκάλες, εσωτερικές και εξωτερικές αντηρίδες.

Τα πουλιά δεν είχαν εκπαιδευτεί για να μπαίνουν στους πύργους, αλλά προσελκύονταν ενστικτωδώς σε αυτούς επειδή έμοιαζαν με τις βραχονησίδες και τις σχισμές σε βράχια στις οποίες τα περιστέρια αρέσκονταν να φωλιάζουν και να ζευγαρώνουν.

Στα πουλιά παρέχονταν στέγαση, αλλά όχι φαγητό. Τα σμήνη των περιστεριών έβγαιναν την ημέρα αναζητώντας νερό και φαγητό, και επέστρεφαν τη νύχτα στους περιστερώνες τους.

Η κοπριά από τα περιστέρια χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως λίπασμα, αλλά βρέθηκε επίσης χρήση και στη βιομηχανία δερμάτινων ειδών, καθώς χρησιμοποιήθηκε για να μαλακώνει και να καθαρίζεται το δέρμα

Ακόμα, η κοπριά των περιστεριών ήταν ένα από τα σημαντικά συστατικά για την κατασκευή της πυρίτιδας.

Από τους, περίπου, 300 πύργους που παραμένουν σήμερα γύρω από το Ισφαχάν, 65 από αυτούς προστατεύονται και έχουν ενταχθεί στον κατάλογο εθνικής κληρονομιάς.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.