ΜΟΥΣΕΙΑ

Μουσείο με ρούχα θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης

Τα συλλέγει μια Ινδή καλλιτέχνης.

Η σεξουαλική παρενόχληση σε ολόκληρο τον κόσμο ακολουθείται συχνά από υπόνοιες για προκλήσεις των θυμάτων και κυρίως για τα ρούχα που φορούσαν.

Αυτη η ερώτηση «Τι φορούσατε;», στην οποία καλούνται να απαντήσουν οι γυναίκες αποτελεί στην ουσία ένα άλλοθι των δραστών, άσχετα αν τα ρούχα των περισσοτέρων θυμάτων, ήταν απλά, καθημερινά και χωρίς καμία τάση πρόκλησης.

Αυτό υποστηρίζει και αποδεικνύει η Τζασμίν Παθετζά (Jasmeen Patheja), η οποία συλλέγει ρούχα που της έχουν δωρήσει τα θύματα επιθέσεων, και φυλλάσονται σε ένα μικρό δωμάτιο στο σπίτι της, στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας.

Στο μουσείο της Patheja βρίσκονται δεκάδες γυναικεία ρούχα, τα οποία συνοδεύονται και από μια μικρή ιστορία σχετικά με την επίθεση που δέχτηκαν τα θύματα.

Όπως λέει η Patheja οι σεξουαλικές επιθέσεις «δεν εχουν να κάνουν με τα ρουχα, δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για τέτοια βία και καμία γυναίκα δεν το ζητά ποτέ».

Και γι ‘αυτό και η συλλογή της ονομάζεται: «Ποτέ δεν το ζητώ». Η ίδια μιλά για ένα έργο το οποίο θέλει να «περιέχει και να κρατά χώρο για τις συλλογικές ιστορίες, για τον πόνο και το τραύμα που προκαλείται από μια επίθεση».

Η παρενόχληση σε δημόσιους χώρους είναι πάρα πολύ συνηθισμένη στην Ινδία και σχεδόν κάθε γυναίκα έχει βιώσει κάποια μορφή της, άσχετα από τα ρούχα που φορούσε.

«Τα κορίτσια μεγαλώνουν για να είναι προσεκτικά, μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον φόβου που μας λέει συνεχώς να είμαστε προσεκτικές», προσθέτει η Patheja, η οποία επιδιώκει να βοηθήσει τις γυναίκες να «αντιμετωπίζουν» αυτόν τον φόβο.

Και αυτό γίνεται με το θάρρος της κάθε μιας να μιλήσει και να περιγράψει την εμπειρία της, ώστε να μην φοβούνται και άλλες να καταγγέλλουν τι τους συνέβη.

Σε επαφές που είχε η ίδια και οι συνεργάτες της με διάφορες γυναίκες στους δρόμους της Μπανγκαλόρ, διαπιστώθηκε ότι όλες επέλεξαν να περιγράψουν τι φορούσαν κατά τη στιγμή της επίθεσης. Αυτό ήταν και το στοιχείο που έδωσε την ιδέα για το μουσείο των ενδυμάτων.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24 / Εικόνες Asif Saud

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.