ΤΟΠΟΙ

Αυτή είναι η πραγματική χώρα του ανατέλλοντος ηλίου!

Βρίσκεται 14 ώρες μπροστά από όλες τις άλλες στον πλανήτη!

Όταν ο ήλιος δύει στις 31 Δεκεμβρίου και ο κόσμος ετοιμάζεται για την υποδοχή του νέου έτους, στα νησιά Κιριμπάτι, στην Ωκεανία, η νέα χρονιά έχει ανατείλλει και τα πανηγύρια κοντεύουν να τελειώσουν.

Η Δημοκρατία του Κιριμπάτι αποτελείται από 33 ατόλες και χαμηλά κοραλλιογενή νησιά που βρόισκονται διασκορπισμένα στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό σε μια έκταση πάνω από 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα νερού.

Το έθνος περιλαμβάνει τρεις νησιωτικές ομάδες, τα νησιά Γκίλμπερτ, τα νησιά Φόινιξ και τα νησιά Λάιν. Τα νησιά Λάιν βρίσκονται ακριβώς στα νότια της Χαβάης και θα έπρεπε, λογικά, να βρίσκονται στην ίδια ζώνη ώρας.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, διότι η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line) δεν είναι ευθεία, αλλά κάνει ζιγκ ζαγκ και με τα χρόνια έχει σπρωχτεί και μετατοπιστεί για διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Πρόκειται για μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού και χωρίζει το χτες από το αύριο.

Αεροπλάνο ή πλοίο το οποίο περνά την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας προσαρμόζει την ημερομηνία του αφαιρώντας ή προσθέτοντας μια μέρα, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει περνώντας την γραμμή.

Παραδείγματος χάριν ένας ταξιδιώτης που περνά την γραμμή με κατεύθυνση προς τα ανατολικά αφαιρεί μια μέρα από αυτή που είχε πριν περάσει την γραμμή, ενώ περνώντας με κατεύθυνση προς τα δυτικά προσθέτει μια μέρα σε αυτή που είχε.

Δείτε τι συνέβαινε στο Κιριμπάτι. Πριν από το 1995, το Κιριμπάτι είχε διαφορά 24 ωρών με τις ομάδες των ανατολικών και δυτικών νησιών.

Αυτό θεωρήθηκε ως ενοχλητική οικονομική κατάσταση, καθώς υπήρχαν μόνο τέσσερις ημέρες κάθε εβδομάδα για επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω κυβερνητικών γραφείων ή τραπεζών, με χώρες από την άλλη πλευρά της γραμμής.

Για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, ο πρόεδρος του Κιριμπάτι ανακοίνωσε, εκείνη την εποχή, ότι την 1η Ιανουαρίου 1995 η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας θα κινείτο προς τα ανατολικά ώστε να μειωθεί η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες.

Με αυτόν τον τρόπο, το Κιριμπάτι έγινε το πρώτο κράτος που χαιρέτησε τις ακτίνες του ανατέλλοντος ήλιου στην αρχή της χιλιετίας του 2000. Για να γιορτάσουν το γεγονός, άλλαξαν το όνομα σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος σε Millennium Island.

Η καμπύλη της Διεθνούς Γραμμής Ημερομηνίας δημιούργησε επίσης μια νέα ζώνη ώρας UTC (Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα) + 14 , που δεν υπήρχε μέχρι τότε.

Η νέα εξέλιξη σήμαινε ότι κάποιες περιοχές βρίσκονταν έως και 26 ώρες πίσω, ή περισσότερο από μία ημέρα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το παράδειγμα του Κιριμπάτι ακολούθησαν και τα νησιά Τόνγκα, που είναι δεύτερα στη λίστα με τα κράτη του ανατέλλοντος ηλίου, και ακολούθησαν η Σαμόα, το Τοκελάου και η Νέα Ζηλανδία.

Παρόλο που ένα έθνος είναι εξουσιοδοτημένο να τροποποιεί τις αντίστοιχες ζώνες ώρας, πολλές χώρες και οργανώσεις δεν αναγνωρίζουν αυτήν την αλλαγή.

Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας έχει ιδρυθεί μετά από διεθνή συμφωνία και η κίνηση του Κιριμπάτι έχει προκαλέσει πολλές διαφωνίες μεταξύ νησιωτικών κρατών, για τουριστικούς λόγους, καθένα από τα οποία ισχυρίζεται ότι είναι τα πρώτα που γιορτάζουν τον ερχομό του νέου έτους.

Πάντως, σύμφωνα με τις τρέχουσες αποδεκτές ζώνες ώρας, η πρώτη χώρα που καλωσορίζει κάθε νέο χρόνο είναι το Κιριμπάτι, ακολουθούμενο από τα νησιά Τόνγκα. Η Δυτική Σαμόα και το Τοκέλαου ακολουθούν με μία ώρα καθυστέρηση.

Η Νέας Ζηλανδίας μαζί με τα νησιά Τσάταμ που ανήκουν στην επικράτεια της και η Δημοκρατία των Φίτζι έρχονται από κοντά.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.