ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι αρκτικές αλεπούδες καλλιεργούν όμορφους κήπους!

Οι βιολόγοι τις αποκαλούν «μηχανικούς οικοσυστημάτων».

Photo Credit Robert Bieber

Συχνά θεωρούμε ότι μόνο οι άνθρωποι ασχολούνται με την κηπουρική, αλλά δεν είναι δικός τους προνόμιο.

Επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, βρήκαν ότι η αρκτική αλεπού καλλιεργεί καταπράσινους κήπους γύρω από το κρησφύγετα της, που ξεχωρίζουν στην ερημική τούνδρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, τα περιττώματα και τα απομεινάρια των ζώων που σκοτώνουν, προκειμένου να τραφούν, προκαλούν σχεδόν τριπλάσια βλάστηση γύρω από τα κρησφύγετά τους.

Photo Credit Jackie Verstege

Ιτιές, αγριολούλουδα και ανθισμένο χορτάρι κάνουν την περιοχή τους να διαφέρει από την υπόλοιπη κίτρινη τούνδρα, προσελκύοντας καριμπού, λαγούς και τρωκτικά, ενώ τα αποφάγια τους «προσκαλούν» πολικές αρκούδες, λύκους, γλάρους και κοράκια. Τα κόπρανα και τα ούρα που αφήνουν πίσω τους όλοι αυτοί οι επισκέπτες, συμβάλλουν σε μια πιο πράσινη περιοχή.

«Είναι πραγματικά κάτι το εντυπωσιακό. Μπορείτε να δείτε τα κρησφύγετά τους τον Αύγουστο σαν φωτεινό πράσινο σημείο από ένα χιλιόμετρο μακριά. Η αντίθεση ανάμεσα στη φωτεινή καταπράσινη βλάστηση γύρω από το καταφύγιό τους και την τούνδρα, είναι δραματική», δήλωσε ο Τζέιμς Ροθ (James Roth), ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ακόμη, οι ερευνητές εντόπισαν περίπου εκατό κρησφύγετα αλεπούδων γύρω από τον Κόλπο Χάντσον, εκ των οποίων πολλά έχουν… μεγάλη ιστορία πίσω τους! Μετρούν εκατοντάδες χρόνια. Οι αρκτικές αλεπούδες επιλέγουν συχνά να ξαναχρησιμοποιήσουν το ίδιο κρησφύγετο, επειδή απαιτείται μεγάλη ενέργεια, για να σκάψουν κάποιο νέο σε ένα παγωμένο μέρος.

Photo Credit Jackie Verstege

Οι βιολόγοι αποκαλούν τις αρκτικές αλεπούδες «μηχανικούς οικοσυστημάτων», επειδή αλλάζουν φυσικά το περιβάλλον, με τρόπο που επηρεάζει άλλα είδη. Τις συγκρίνουν με τους κάστορες, οι οποίοι κατασκευάζουν φράγματα που δημιουργούν λίμνες, από τις οποίες ωφελούνται άλλα είδη.

Πηγή: Treehugger / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.