ΤΟΠΟΙ

Το κάστρο με το αρχαιότερο κρασί του κόσμου!

Λέγεται ότι το έφτιαξαν ιππότες στην Κύπρο!

Το Κάστρο του Κολοσσιού είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λεμεσού. Το κτίριο έχει τρεις ορόφους, είναι χτισμένο με πέτρες και οι τοίχοι του έχουν πάχος ενάμισι μέτρο. Είχε μεγάλη στρατηγική σημασία αφού έλεγχε την περιοχή Κολόσσι, όπου υπήρχαν φυτείες ζαχαροκάλαμου και παραγόταν ζάχαρη.

Αυτό το 700 ετών κάστρο θεωρείται η γενέτειρα του παλαιότερου κρασιού του κόσμου, που λέγεται ότι φτιάχτηκε από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.

Ο Ριχάρδος το 1191 γιόρτασε την κατάκτηση της Κύπρου με τον γάμο του με μια Ισπανίδα πριγκίπισσα στο Κάστρο της Λεμεσού, παραγγέλνοντας βαρέλια κρασιού από το κοντινό χωριό Κολόσσι.

Ο βασιλιάς της Αγγλίας που ευχήθηκε στο ζευγάρι στην πλούσια τελετή, ήπιε το γλυκό κρασί που χαρακτήρισε, σύμφωνα με τον θρύλο, «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών».

Η Commandaria ή Κουμανταρία, όπως ονομαζόται το κρασί, εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, με αποτέλεσμα να είναι το παλαιότερο παγκοσμίως κατασκευασμένο κρασί.

Ο οίνος προσφέρεται σαν επιδόρπιο επιδόρπιο και απέκτησε φήμη από τους Ναΐτες ιππότες που κατέλαβαν την Κύπρο πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Η Κουμανταρία είναι ένα γλυκό κρασί που παράγεται στη περιοχή Κουμανδαρίας της Κύπρου, στους πρόποδες της οροσειράς Τρόοδος.

Η παραγωγή του τεκμηριώνεται στην Κύπρο από το 800 π.Χ. αλλά εντατικοποιήθηκε και συστηματοποιήθηκε με τη σημερινή της ονομασία κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όταν η περιοχή παραγωγής της ανήκε σε λατινικά μοναστικά τάγματα.

Το κάστρο που προσφέρθηκε για πρώτη φορά, χτίστηκε το 1210 από τους Φράγκους, αργότερα από τη χρονολογία που αναφέρει ο θρύλος με τον Ριχάρδο.

Το 1306 πέρασε στη κατοχή των Ναϊτών ιπποτών. Αργότερα καταστράφηκε από τους Γενουάτες και τους Μαμελούκους για να ξαναχτιστεί το 1454.

Το Κάστρο του Κολοσσιού χτίστηκε για αμυντικούς σκοπούς, και η κατασκευή του επέτρεπε την ανεμπόδιστη θέα της υπαίθρου, ενώ η συμμετρική του δομή παρείχε ευρύτερες οπτικές γωνίες για την ανίχνευση των εχθρικών στρατών.

Λόγω της στρατηγικής θέσης του στη Μεσόγειο σχεδόν κάθε αυτοκρατορία έκανε προσπάθειες να το ελέγξει. Επιθέσεις έγιναν από τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και τους Οθωμανούς.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.