ΕΡΕΥΝΑ

Οι πλούσιοι είναι εγωιστές!

Είναι επίσημο, το λέει έρευνα.

Οι πλούσιοι άνθρωποι βιώνουν πιο θετικά συναισθήματα, όταν εστιάζονται στους εαυτούς τους. Και για να ειπωθεί διαφορετικά, το να είσαι πλούσιος, σε κάνει εγωκεντρικό και εγωιστή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα βρίσκουν την ευτυχία σε άλλους ανθρώπους, μέσα από τα συναισθήματα της αγάπης και της συμπόνοιας.

Από την άλλη πλευρά, οι πλούσιοι άνθρωποι βρίσκουν την ευτυχία σε χαρακτηριστικά που εμπλέκονται με τον εαυτό τους.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion, εξέτασε πώς το εισόδημα επηρεάζει τον τρόπο, με τον οποίο βιώνουμε την ευτυχία, σε μία έρευνα 1.519 ατόμων από τις ΗΠΑ (752 άνδρες και 767 γυναίκες).

Η μελέτη συνέκρινε τα οικονομικά του κάθε συμμετέχοντα με το πόσο συχνά έζησε επτά θετικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της διασκέδασης/ψυχαγωγίας, του δέους/σεβασμού, της συμπόνιας, της ικανοποίησης, του ενθουσιασμού, της αγάπης και της υπεροψίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι βρίσκονταν στο υψηλότερο άκρο του κοινωνικο-οικονομικού φάσματος, ανέφεραν ότι βιώνουν συναισθήματα που επικεντρώνονταν στον εαυτό τους, ειδικά υπεροψία και ικανοποίηση.

Τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα ήταν πιο πιθανό να βιώσουν συναισθήματα που επικεντρώνονται σε άλλους ανθρώπους, δηλαδή συμπόνια και αγάπη. Επίσης, οι φτωχότεροι ανέφεραν ότι βιώνουν περισσότερο το δέος και την ομορφιά στον κόσμο γύρω τους.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Πωλ Πιφ (Paul Piff) επισήμανε ότι «τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα έχουν επινοήσει έναν τρόπο να βρίσκουν νόημα, χαρά και ευτυχία στη ζωή τους παρά τις σχετικά λιγότερες ευνοϊκές συνθήκες που βιώνουν».

«Ο πλούτος δεν σας εγγυάται την ευτυχία», ανέφερε, «αλλά μπορεί να σας προδιαθέσει να δοκιμάσετε διαφορετικές μορφές του- για παράδειγμα να χαρείτε το εαυτό σας σε σχέση με τους φίλους και τις σχέσεις σας».

Πηγή: Independent / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.