ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φώτα μπερδεύονται πάντα;

Στο πρόβλημα κλήθηκαν να απαντήσουν επιστήμονες.

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν μπορεί να είναι χριστουγεννιάτικο χωρίς τα πολύχρωμα φώτα του. Κι όταν έρθει η ώρα να τα βγάλετε από το συρτάρι όπου τα έχετε αποθηκεύσει, πολύ σύντομα θα βρεθούν τα χέρια σας σε ένα κουβάρι, το οποίο θα προσπαθείτε να ξεδιπλώσετε.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό του Κολεγίου Williams στη Μασαχουσέτη και συγγραφέα Κόλιν Άνταμς (Colin Adams), υπάρχουν δύο ξεχωριστά προβλήματα. Κατ΄ αρχάς, το καλώδιο στο οποίο βρίσκονται τα φώτα, είναι επιρρεπές στο να μπερδεύεται, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα καλώδια των ακουστικών.

Πριν μερικά χρόνια, φυσικοί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφρόνιας, στο Σαν Ντιέγκο, προχώρησαν σε ένα πείραμα, για να δουν πόσο εύκολα μπορούν να μπερδευτούν τα καλώδια. Εβαλαν μικρά κομμάτια σε ένα κουτί σε σχήμα κύβου και το περιέστρεψαν. Επανέλαβαν το πείραματα περισσότερο από 3.400 φορές.

Διαπίστωσαν ότι δημιουργήθηκαν περισσότεροι από 120 διαφορετικοί τύποι κόμπων. Επιπλέον, βρήκαν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το καλώδιο, τόσο πιο πιθανό ήταν να γεμίσει με κόμπους.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο, είναι το υλικό κατασκευής ενός καλωδίου. Το πιο εύκαμπτο καλώδιο είναι πιθανότερο να μπερδευτεί σε σχέση με ένα λιγότερο ευέλικτο. Κι ενώ το μήκος του καλωδίου έχει σημασία, το ίδιο συμβαίνει και με τη διάμετρο.

Σε γενικές γραμμές, τα μακριά καλώδια μπερδεύονται ευκολότερα από τα κοντά, αλλά ένα καλώδιο με μεγάλη διάμετρο είναι λιγότερο εύκαμπτο, πράγμα που σημαίνει ότι μπερδεύεται και λιγότερο.

Ωστόσο, η ιστορία δεν φτάνει στο τέλος της σ΄ αυτό το σημείο. Αν το καλώδιο έχει μεταλλικό σύρμα μέσα, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά φώτα των Χριστουγέννων, τότε μπορεί να αποκτήσει ένα είδος «φυσικής καμπυλότητας», σύμφωνα με τον Τζέι Μίλλερ στο ερευνητικό κέντρο του Κονέκτικατ, United Technologies Research Center. Αυτό σημαίνει ότι ένα σύρμα που τυλίγεται γύρω από ένα κυλινδρικό καρούλι, για παράδειγμα, θα τείνει να έχει αυτό το σχήμα.

Ακόμη, τα χριστουγεννιάτικα φώτα μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να ισιώσουν, επειδή συχνά περιέχουν ένα ζευγάρι συζευγμένων καλωδίων, που τους προσδίδουν μια εγγενή συστροφή.

Τι, λοιπόν, μπορεί να γίνει; Μια επιλογή θα ήταν για τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν το καλώδιο από ένα άκαμπτο αλλά ελαστικό υλικό. Ένα κράμα νικελίου-τιτανίου μπορεί να είναι υποψήφιο, λέει ο Μίλλερ, αλλά είναι πάρα πολύ ακριβό.

Βέβαια, η επιλογή του υλικού είναι πιθανόν να μην έχει μεγάλη σημασία, εφόσον τα φώτα εξακολουθούν να προεξέχουν από το καλώδιο.

Πάντως, οι μαθηματικοί συμβουλεύουν να μην απελπιστείτε, εάν βρεθείτε μπροστά σε ένα απίστευτα μπερδεμένο καλώδιο: Ξεκινήστε να εργάζεστε από τα «ελεύθερα» άκρα του.

Πηγή: Mental Floss / Εικόνες Unsplash/ Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.