ΤΟΠΟΙ

Το γραφικό χωριό με τα κρυμμένα δισεκατομμύρια!

Το μυστικό που ελάχιστοι γνώριζαν!

Ένα γραφικό γερμανικό χωριό έκρυβε στη δεκαετία του 1960 το θησαυροφυλάκιο της χώρας, η οποία κινδύνευε με οικονομική κατάρρευση λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο.

Το Κόχεμ (Cochem), το οποίο σήμερα έχει 5.000 κατοίκους, βρίσκεται στις πλαγιές της κοιλάδας του ποταμού Μοσέλ (Mosel) και είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση να μετατραπεί σε μια στρατηγικής σημασίας κρυψώνα.

Πίσω από δυο απλά σπίτια του χωριού κρύβονταν επί δύο δεκαετίες, 15 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς αποτελούσαν το άτυπο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας.

Το 1962, η απιελή υπερπληθωρισμού ήταν έντονη στη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση φοβόταν εισαγωγή πλαστών χαρτονομισμάτων μάρκου, από τις κομμουνιστικές χώρες με στόχο την κατάρρευση της οικονομίας της Γερμανίας.

Έτσι, αποφασίστηκε να κρυφτούν στο Cochem τα αποθέματα της χώρας, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση που φοβόντουσαν ότι θα ξεσπούσε.

Επιλέχτηκαν δύο σπίτια επιλέχθηκαν για να κρύψουν την είσοδο του μυστικού θησαυροφυλακίου. Ο διάδρομος που οδηγούσε σε αυτό περνούσε από ένα δίκτυο σηράγγων 300 μέτρων.

Λίγοι κάτοικοι ζούσαν γύρω από τα συγκεκριμένα σπίτια είχαν δει τις εργασίες που γίνονταν και ενημερώθηκαν ότι εκεί είχε γίνει «ένα μικρό καταφύγιο». Για τα χρήματα, βέβαια, ούτε λέξη.

Το «καταφύγιο» των 4.700 τετραγωνικών μέτρων, διέθετε περίπλοκο σύστημα παροχής οξυγόνου, ηλεκτρισμού και νερού. Εκεί, θα μπορούσε να ζει συνεχώς το προσωπικό επί 14 ημέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τα χρήματα έφτασαν διακριτικά στο Cochem το 1965. Το θησαυροφυλάκιο ήταν 30 μέτρα κάτω από το έδαφος και οι είσοδος ήταν ασφαλισμένη από πόρτες που είχαν μυστικό κωδικό για κλείδωμα.

Για δύο δεκαετίες, δύο φορές το χρόνο, οι υπάλληλοι της τράπεζας πήγαιναν εκεί και μετρούσαν τα χρήματα, τα οποία ήταν μέσα σε τσάντες των 20.000 γερμανικών μάρκων. Λέγεται ακόμη, ότι ο θόλος του θησυαροφυλακίου περιείχε το ισοδύναμο των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1988, το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης επιστράφηκε στην τράπεζα και το «καταφύγιο» άδειασε. Ωστόσο, έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητα για τα, σχεδόν, 30 χρόνια που ακολούθησαν. Τον χώρο αγόρασε ένας επιχειρηματίας το 2014, έναντι 500.000 ευρώ και τον μετέτρεψε σε μουσείο.

Πηγή: Messy Nessy / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.