ΕΡΕΥΝΑ

Ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι καλύτερο για το περιβάλλον από ένα ψεύτικο;

Εξαρτάται από τα σχέδιά σας για το μέλλον.

Η απόφαση να αγοράσετε ένα πραγματικό δέντρο ή ένα τεχνητό περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες.

Η Αμερικανική Ένωση Χριστουγεννιάτικων Δέντρων (American Christmas Tree Association) ανέθεσε μια μελέτη σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο των πραγματικών όσο και των τεχνητών δέντρων.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2010, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν έξοδα.

Για να αναπτυχθούν τα πραγματικά χριστουγεννιάτικα δέντρα απαιτούνται κοπριά, νερό, παρασιτοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα. Έπειτα, χρειάζεται βενζίνη, για να κοπούν και να μεταφερθούν, αλλά και χέρια, προκειμένου να γίνουν όλες αυτές οι δουλειές, με άλλα λόγια μεροκάματα.

Υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με την προέλευση των πραγματικών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Στις ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι τα δέντρα έχουν κοπεί από δάση. Στην πραγματικότητα, όμως, καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια, στο Όρεγκον, στην Ουάσινγκτον, στο Μίτσιγκαν, στη Βόρεια Καρολίνα, στο Τενεσί και σε άλλα κράτη.

Από την άλλη, τώρα, για να φτιαχτεί ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, χρειάζεται πλαστικό PVC, χάλυβα και αλουμίνιο. Ακόμη, απαιτούνται χαρτόνι για τη συσκευασία και χρήματα, για να μεταφερθεί από την Ασία, όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα τεχνητά δέντρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το συνολικό ποσό των πρώτων υλών που απαιτείται για την κατασκευή ενός τεχνητού χριστουγεννιάτικου δέντρου, είναι περίπου ίσο με το ποσό που απαιτείται για την κατασκευή μιας καρέκλας-ξαπλώστρα.

Τι γίνεται με τα δέντρα, όταν πια περάσουν οι γιορτές και τα δώρα ανοιχτούν; Μάλλον, θα πάρουν τον δρόμο για τις χωματερές.

Και τελικά, ποιο δέντρο έχει τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο;

Το πραγματικό δέντρο απαιτεί πολύ λιγότερους πόρους, για να δημιουργηθεί και να φτάσει στον πελάτη σε σχέση με ένα τεχνητό. Ομως, αν σκοπεύετε να επαναχρησιμοποιήσετε το τεχνητό δέντρο, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σχεδόν μηδενίζονται υπέρ του τεχνητού.

Στοιχεία για το πόσο οι άνθρωποι διατηρούν ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο πριν το πετάξουν, δεν υπάρχουν. Όμως, εκτιμάται ότι πολλοί το χρησιμοποιούν περισσότερο από μία φορά.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 81% των Αμερικανών έχουν τεχνητά δέντρα και το 19% αγοράζει πραγματικό.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν φαίνονται τελικά ιδιαίτερα σημαντικές μπροστά στα μεγάλα σχέδια της περιόδου.

Πηγή: Phys.Org / Εικόνες Unsplash /Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.