ΤΟΠΟΙ

Οι εκκλησίες της ερήμου

Αποτελούν τόπο προσκυνήματος για τους Αιθίοπες.

Από τις πρώτες χώρες της Αφρικής που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό είναι η Αιθιοπία, η οποία διαθέτει μια μεγάλη κληρονομιά εκκλησιών και μοναστηριών σε ερημικές και δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ διατηρούνται ζωντανές οι θρησκευτικές παραδόσεις.

Οι περισσότερες εκκλησίες είναι χτισμένες σε πάνω ή μέσα σε βράχους και είναι διακοσμημένες με ξυλόγλυπτα και αγιογραφίες. Οι εικόνες και οι οι πληροφορίες περιέχονται σε ένα βιβλίο για την Αιθιοπία με τον τίτλο:The Living Churches of an Ancient Kingdom

Το φεστιβάλ του Τιμκάτ (Θεοφάνια)

Η Αιθιοπία υιοθέτησε τον Χριστιανισμό στις αρχές του 4ου αιώνα. Σήμερα, το φεστιβάλ Timqat είναι το σημαντικότερο από τα εννέα μεγάλα χριστιανικά πανηγύρια της χώρας που λαμβάνουν χώρα στις 19 Ιανουαρίου για να τιμήσουν τη βάπτιση του Χριστού.

Σε αυτόν τον εορτασμό στη βόρεια πόλη Λαμπιλέλα (Lalibela), γίνονται τελετουργίες από ιερείς, ενώ συμμετέχουν τα πλήθη που συγκεντρώνονται γύρω από μια σταυροειδή πισίνα που αντιπροσωπεύει τον ποταμό Ιορδάνη, όπου ο Ιησούς βαφτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Bete Giyorgis

Οι προσκυνητές από νωρίς το πρωί κατευθύνονται προς μία από τις καλύτερα διατηρημένες εκκλησίες της Lalibela, τη Bete Giyorgis (Σπίτι του Αγίου Γεωργίου).

Είναι χρονολογικά ίσως η τελευταία από τις εκκλησίες της χώρας και ο μύθος λέει ότι κατασκευάστηκε αφού ο Άγιος Γεώργιος εμφανίστηκε ενώπιον του βασιλιά Lalibela και του είπε πως τον είχε ξεχάσει.

Το σχέδιο του ναού είναι στο σχήμα ενός σταυρού, με κάθε βραχίονα ίσου μήκους, ένα μοτίβο που υπάρχει και στην οροφή, το οποίο είναι χαραγμένο με ένα τριπλό σταυρό.

Debre Damo

Το Ντέμπρε Νταμό (Debre Damo), είναι ένα οροπέδιο στη βόρεια Αιθιοπία, και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του χριστιανισμού της χώρας.

Αυτή η μικρή, σύγχρονη εκκλησία είναι χτισμένη μπροστά από το σπήλαιο όπου ο Αραγέι – ένας από τους εννέα αγίους, ή ιεραπόστολους, που έφεραν τον Χριστιανισμό στην Αιθιοπία – λέγεται ότι έχει εξαφανιστεί.

Οι άγιοι θεωρούνται ότι εξαφανίστηκαν και όχι ότι πέθαναν. Τα σκελετικά υπολείμματα των μοναχών, προεξέχουν από τα καλύμματα και φαίνονται σε εσοχές στους τοίχους της σπηλιάς.

Abuna Gebre Mikael

Η εκκλησία Αμπούνα Γκέμπρε Μικαέλ (Abuna Gebre Mikael) στα βουνά Γκεράλτα (Gheralta) έχει δύο κλίτη και κεντρικό ναό, ενώ οι τοιχογραφίες έγιναν από καλλιτέχνες της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, της Γκοντάρ, στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι καλλιτέχνες αυτοί διδάχθηκαν από τους Ιησουίτες για να παρουσιάσουν περιγραφικές αφηγηματικές σκηνές, τα χαρακτηριστικά και τις εκφράσεις των προσώπων των αγίων.

Η παλέτα χρωμάτων περιλαμβάνει εντυπωσιακά μπλε, μοβ, πορτοκαλί και γκρι, μαζί με τα παραδοσιακά καφέ και κίτρινα χρώματα των Αιθιόπων.

Yohannes Maequddi

Επίσης στα βουνά Gheralta, βρίσκεται η τελευταία από τις μεγάλες ζωγραφισμένες βασιλικές της περιοχής του Τογκράι (Tigray). Η εκκλησία Γιχάνες Μεκούντι (Yohannes Maequddi) βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο από ψαμμίτη, σε ύψος 230 μέτρων από την κοιλάδα.

Χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο έχει έναν σταυρό χαραγμένο στον θόλο, ενώ στο δεύτερο υπάρχουν πολυχρωμες τοιχογραφίες βιβλικών σκηνών, πορτρέτα αγίων και ξυλόγλυπτα.

Daniel Korkor

Το μοναστήρι Ντανιέλ Κορκόρ (Daniel Korkor) βρίσκεται στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου 300 μέτρων, με καταπληκτική θέα στα βουνά Gheralta.

Οι δύο μικρές του αίθουσες του λέγεται ότι χρησίμευαν ως χώρος περισυλλογής του μοναχού. Μόνο η μεγαλύτερη από τις δύο είναι διακοσμημένη.

Μια θέση στον τοίχο, απέναντι από την είσοδο, είναι το σημείο όπου καθόταν ο ερημίτης και μπορούσε να δει τις πεδιάδες, από όπου ήρθε, και τον ουρανό, όπου πηγαίνει.

Abuna Yemata

Ο Αμπούνα Γεμάτα (Abuna Yemata) ήταν ένας από τους εννέα αγίους, ο οποίος επέλεξε να ζήσει σαν ερημίτης στην κορυφή ενός βράχου, που μοιάζει σαν δάχτυλο το οποίο δείχνει προς τον ουρανό.

Αργότερα ίδρυσε μια εκκλησία που βρίσκεται στην επιφάνεια του βράχου. Για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται να κάνει μια απότομη και επικίνδυνη ανάβαση.

Οι ιερείς, πάντως, λένε με ευχαρίστηση στους επισκέπτες ότι οι έγκυες, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι παρευρίσκονται στις λειτουργίες της Κυριακής και κανείς δεν έχει πέσει από τον βράχο.

Η εκκλησία του Πέτρου και του Παύλου

Αυτή η εκκλησία, όπως και πολλοί στην οροσειρά Gheralta, βρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία: Πάνω σε μια στενή λωρίδα κάτω από έναν προεξέχοντα βράχο.

Η μοναδική πρόσβαση γινόταν από έναν βράχο 15 μέτρων, που έπρεπε να σκαρφαλώνουν οι πιστοί. Σήμερα, υπάρχει μια ραγισμένη σκάλα. Η εκκλησία είναι φτιαγμένη από ξύλο, πέτρα και κονίαμα, αλλά το ιερό είναι σκαμμένο μέσα στον βράχο.

Στους τοίχους υπάρχουν κάποιες υπέροχες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα σε έντονα χρώματα και στυλ του 15ου αιώνα.

Arbatu Entsessa

Αυτή η πέτρινη εκκλησία Αρμπάτου Εντρέσα (Arbatu Entsessa), του 1960, είναι αφιερωμένη στα Τέσσερα Αστέρια της Αποκάλυψης, αλλά και στο Τετράμορφο, το οποίο ιδιαίτερα λατρεύεται στην Αιθιοπία και αντιπροσωπεύει τους τέσσερις ευαγγελιστές.

Ο Ματθαίος έχει ανθρώπινο πρόσωπο, ο Μάρκος είναι λιοντάρι, ο Λουκάς ένα θυσιαζόμενο βόδι και ο Ιωάννης είναι ένας αετός.

Οι τοίχοι και η οροφή καλύπτονται με λειτουργικές εικόνες, οι οποίες αρχικά έγιναν σε ζεστούς γήινους χρωματικούς τόνους, αλλά από τότε που ανακατασκευάστηκαν προστέθηκαν έντονα χρώματα.

Genneta Maryam

Η εκκλησία Γκενέτα Μαριάμ (Genneta Maryam) διαθέτει μερικές από τις αρχαιότερες τοιχογραφίες στην Αιθιοπία, που θεωρείται ότι έγιναν στα τέλη του 13ου αιώνα.

Οι εικόνες περιλαμβάνουν τις παλαιότερες σκηνές της Παλαιάς Διαθήκης, πρόσωπα αγίων, καθώς και τα θέματα της Καινής Διαθήκης.

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.