DESIGN

Σκαραβαίος με εκατομμύρια χάντρες!

Αυτή κι αν είναι διακόσμηση!

Καμάρι για του Μεξικανούς είναι ένας σκαραβαίος διακοσμημένος με περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυάλινες χάντρες, σε σχέδια που αντιπροσωπεύουν τους ντόπιους ιθαγενείς και τους σαμάνους!

Το αυτοκίνητο έχει και όνομα. Το λένε «Βότσολ» (Vochol). Μια λέξη που είναι συνδυασμός της λέξης Βότσο (Vocho), που χρησιμοποιείται για τον σκαραβαίο στο Μεξικό, και το Χούιτσολ (Huichol), που είναι μια ομάδα ιθαγενών.

Μάλιστα, η παραδοσιακή τέχνη των Huichol είναι διάσημη για τα μοναδικά και πολύχρωμα κομμάτια που κατασκευάζονται με νήματα, σπόρους και χάντρες.

Έτσι, οι Huichol σκέφτηκαν πως έπρεπε να τιμήσουν με τον τρόπο τους το δημοφιλές αυτοκίνητο της Volkswagen, που σταμάτησε την παραγωγή του το 2003 στο Μεξικό, με τον τελευταίο σκαραβαίο να παραδίδεται απευθείας στο μουσείο της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ.

Λίγα χρόνια πριν πάψει να υπάρχει ο σκαραβαίος, το 2010, οι τεχνίτες Huichol ανέλαβαν το καθήκον να διακοσμήσουν ένα αυτοκίνητο στο παραδοσιακό στυλ τους.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από διάφορους οργανισμούς με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός έργου τέχνης που θα προωθούσε τον πολιτισμό και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.

Στο παρελθόν, οι τεχνίτες αυτής της αυτόχθονης ομάδας χρησιμοποιούσαν σπόρους σαν βασικό υλικό για να διακοσμούν μάσκες και άλλα αντικείμενα.

Οι σύγχρονοι τεχνίτες αντικατέστησαν τους σπόρους με χάντρες από γυαλί και κεραμικά, τα οποία κολλούν με ένα είδος ρητίνης που κατασκευάζεται στην περιοχή Καμπέτσε (Campeche).

Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν οκτώ τεχνίτες από δύο οικογένειες Huichol, που εργάστηκαν πάνω από επτά μήνες, ξεκινώντας τον Μάιο του 2010 και άλλαζαν συχνά τον τόπο που γινόταν η διακόσμηση. Οι τελευταίες πινελιές έγιναν στο μουσείο λαϊκής τέχνης στην πόλη του Μεξικού.

Το Vochol ολοκληρώθηκε μετά από 4.760 ώρες εργασίας και 2.277.000 χάντρες που χρησιμοποιήθηκαν, βάρους, σχεδόν, 90 κιλών. Για να τις κολλήσουν οι τεχνίτες χρειάστηκαν 35 κιλά ρητίνης.

Οι εικόνες που έχουν σχεδιαστεί πάνω στο αυτοκίνητο αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα των Huichol. Οι πλευρές του αυτοκινήτου είναι διακοσμημένες με σχέδια σημαντικών στοιχείων από την ιστορία τους, όπως η φωτιά, το καλαμπόκι, ο ήλιος και τα ελάφια.

Το πίσω μέρος είναι ζωγραφισμένο με διάφορα σχέδια προσφορών προς τους θεούς και έναν σαμάνο που οδηγεί κανό.

Η οροφή έχει μια εικόνα ενός μεγάλου ήλιου και τεσσάρων αετών, που αντιπροσωπεύουν την ένωση μεταξύ ανδρών και θεών. Επίσης υπάρχουν οι εικόνες από δύο φίδια πάνω από τα σύννεφα, τα οποία αντιπροσωπεύουν βροχή.

Το μάτι του Θεού είναι, ακόμα, ζωγραφισμένο στο αυτοκίνητο ως σχήμα με πέντε σημεία, με το κέντρο να αντιπροσωπεύει την πηγή της ζωής. Τα υπόλοιπα σημεία αντιπροσωπεύουν το φως και τη δύναμη, τη γνώση και την ιστορία, τη γεωργία και τη σημερινή εποχή.

Στα μπροστινά φτερά του σκαραβαίου είναι γραμμένες στη γλώσσα των Huichol οι φράσεις: «100 χρόνια από τη Μεξικανική Επανάσταση» και «200 χρόνια της Ανεξαρτησίας».

Όταν το έργο ολοκληρώθηκε, το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε σε διάφορα μουσεία, τόσο στο Μεξικό, όσο και άλλες χώρες, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της τέχνης των Huichol.

Πηγή: Vintage News / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.