ΖΩΗ

Η φωτιά που καίει έναν αιώνα!

Ξέσπασε σε ανθρακωρυχείο στην Ινδία το 1916!

Η πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο Τζάρια (Jharia), που βρίσκεται στην περιοχή Ντανμπάντ (Dhanbad), στην πολιτεία Τζαρκχάντ (Jharkhand), είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Η εξόρυξη στα κοιτάσματα άνθρακα, τα οποία καλύπτουν πάνω από 100 τετραγωνικά μίλια, ξεκίνησε στα τέλη του 1800, υπό τη βρετανική κυριαρχία.

Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε το 1916, αλλά από τη δεκαετία του ’80 ξεπέρασαν τις 70 πυρκαγιές και καμιά από αυτές δεν μπορούσε να περιοριστεί, πόσο μάλλον να σβηστεί.

Δεδομένου ότι οι φωτιές εμφανίζονταν στις βαθιές στοές του ορυχείου αφέθηκαν να καίνε, με την ελπίδα ότι θα σβήσουν από μόνες τους. Δυστυχώς, μια νέα επιχείρηση εξόρυξης άνθρακα το 1973 εξαφάνισε αυτή την ελπίδα.

Εκείνη την χρονιά, η εταιρεία Bharat Coking Coal Ltd (BCCL), θυγατρική της κρατικής ινδικής Coal India, ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εξόρυξη, που είχε ως συνέπεια να φουντώσουν οι φωτιές, με καταστροφικές συνέπειες.

Οι πυρκαγιές οφείλονται σε μικρά κομμάτια άνθρακα, με τα οποία είναι γεμάτες οι στοές, και αναφλέγονται όταν έρχονται απότομα σε επαφή με τον αέρα, καθώς υπάρχουν και οξειδωμένα ορυκτά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από 37 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, χάθηκαν από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιες, ενώ επιπλέον 1,4 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι έγιναν απρόσιτοι εξαιτίας των πυρκαγιών.

Παρά, όμως, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τις φλόγες, η κυβέρνηση της Ινδίας αναφέρει ότι σκοπεύει να αυξήσει την εξόρυξη στην περιοχή.

Η ζωή για τους κατοίκους στο κοντινό χωριό Μπουλάν Μπαράρε (Bhulan Bararee) είναι εφιαλτική. Όπως λένε το έδαφος είναι τόσο καυτό σε ορισμένα μέρη, ώστε το περπάτημα είναι σχεδόν αδύνατο.

Σχεδόν όλοι εκεί είναι άρρωστοι. Οι αρχές ζητούν από τους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά οι περισσότεροι φοβούνται την απώλεια του βιοτικού τους επιπέδου και συνεχίζουν να παραμένουν.

Ο καύσιμος άνθρακας απελευθερώνει στον αέρα αέρα τοξικά αέρια και σωματίδια, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνη και την αναπνοή.

Οι υπόγειες πυρκαγιές έχουν επίσης προκαλέσει τεράστιες καταβόθρες που έχουν μεγαλώσει κατά τη διάρκεια των ετών που απειλούν να «ρουφήξουν» τα σπίτια των κατοίκων.

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.