ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πλυντήριο είναι πιο τοξικό από ό,τι νομίζετε

Πώς οι μικροΐνες μολύνουν το νερό.

Παρά πολλοί άνθρωποι έχουν στην ντουλάπα τους ρούχα από συνθετικά υλικά, όπως για παράδειγμα από πολυεστέρα.

Σύμφωνα με την Tecnon OrbiChem, μια εταιρεία που αναλύει δεδομένα σχετικά με την παγκόσμια χημική χρήση, ο πολυεστέρας είναι η πιο κυρίαρχη ίνα στον κόσμο από το 2007!

Από το 1980 έως το 2007, η ποσότητα πολυεστέρα που παράγεται ετησίως, αυξήθηκε από 5,8 εκατομμύρια τόνους σε 34 εκατομμύρια τόνους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε περίπου 99,8 εκατομμύρια τόνους!

Οι συνθετικές ίνες έρχονται με ένα δικό τους σύνολο ζητημάτων, και μπορούν να βρεθούν ακριβώς στο καλάθι πλυντηρίων. Κάθε φορά που πλένετε τα ρούχα από συνθετικές ίνες, απελευθερώνονται μικροΐνες, οι οποίες καταλήγουν στους ωκεανούς.

Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology βρήκε μικροΐνες στις ακτές 18 παραλιακών τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο, σε έξι ηπείρους, από τους πόλους μέχρι τον Ισημερινό.

Σύμφωνα με την έρευνα, πειράματα που συλλέγουν απόβλητα από οικιακά πλυντήρια, έδειξαν ότι ένα μόνο ρούχο μπορεί να παράγει περισσότερες από 1.900 ίνες ανά πλύση. Όπως επισημάνθηκε, «αυτό δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό μικροπλαστικών ινών, που βρίσκονται στο θαλάσσιο περιβάλλον, μπορεί να προέρχεται από λύματα ως συνέπεια της πλύσης των ρούχων»!

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα; Είτε να σταματήσουμε να φοράμε ρούχα με συνθετικές ίνες είτε να βρεθεί ένας τρόπος συλλογής αυτών των μικροϊνών πριν φτάσουν στους ωκεανούς.

Ο φωτογράφος Μπεν Βον Γουόνγκ (Ben Von Wong) θέλησε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη πάνω στο θέμα μέσω της εκστρατείας Toxic Laundry. Με την κινητοποίηση και τις φωτογραφίες του, ελπίζει να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές των πλυντηρίων ρούχων να παράσχουν μια λύση για τις μικροΐνες πριν εισέλθουν στη ροή του νερού.

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.