ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπήλαιο γεμάτο με πλάσματα που τρέφονται με μεθάνιο

Παράξενη ζωή στη χερσόνησο του Μεξικού, Γιουκατάν.

Photo Credit: Copyright HP Hartmann

Στα υπόγεια ποτάμια και στα πλημμυρισμένα σπήλαια -στον μυθικό υπόγειο κόσμο των Μάγια- οι επιστήμονες βρήκαν οργανισμούς, στους οποίους το μεθάνιο αποτελεί την απίθανη δύναμη για ζωή.

Στη μελέτη τους, μια διεθνής ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία αναφέρει ότι η αποστολή τους αποτελεί την πιο λεπτομερή οικολογική μελέτη για ένα οικοσύστημα παράκτιων σπηλαίων, που είναι συνεχώς υποβρύχιο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, στην έρευνά τους απαιτήθηκε εκτός από εκπαίδευση σε κατάδυση σπηλαίων, και χρήση τεχνικών σε υποθαλάσσια σκάφη βαθέων υδάτων, για να είναι σε θέση να μελετήσουν το περιβάλλον.

Το δίκτυο σπηλαίων Οξ Μπελ Χα (Ox Bel Ha), που μελέτησαν, είναι μοναδικό, γιατί φιλοξενεί δύο ξεχωριστά «στρώματα» νερού: το γλυκό νερό, που προέρχεται από τις βροχές που πέφτουν στις καταβόθρες, και από το αλμυρό νερό, από τον ωκεανό. Αυτό το συγκρότημα καλύπτει μια περιοχή περίπου στο μέγεθος του κόλπου Γκάλβεστον, του Τέξας.

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές περιγράφουν πώς το μεθάνιο, που σχηματίζεται κάτω από το έδαφος της ζούγκλας «μεταναστεύει» προς τα κάτω στα υδάτινα βάθη.

Μόλις το μεθάνιο βυθιστεί στο νερό, το καταναλώνουν βακτηρίδια και άλλα μικρόβια – μαζί με οποιαδήποτε άλλα διαλυμένα οργανικά υλικά που μεταφέρονται από την εισροή του γλυκού νερού.

Στη συνέχεια, αυτά τα μικρόβια τροφοδοτούν έναν ιστό τροφής που κυριαρχείται από καρκινοειδή, συμπεριλαμβανομένου ενός είδους γαρίδας, προσαρμοσμένου σε σπήλαια, που παίρνει περίπου το 21% της διατροφής του από το μεθάνιο.

Οι ερευνητές εξέπληξαν με τα ευρήματά τους, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι οι διάφορες μορφές ζωής των σπηλαίων στην περιοχή ζούσαν από τη βλάστηση και άλλα ιζήματα που «ξεπλένονταν» στις σπηλιές από το τροπικό δάσος.

Ωστόσο, αυτή η έρευνα έρχεται να εξηγήσει πώς κατορθώνουν να επιβιώνουν διάφορες μορφές ζωής σε σπήλαια χωρίς εμφανείς ενδείξεις τροφής. Και επιπλέον, η μελέτη αναδεικνύει πώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η τουριστική ανάπτυξη στην ύπαιθρο και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη βιωσιμότητα τέτοιων οικοσυστημάτων, που είναι φτωχά σε τροφή.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.