ΤΟΠΟΙ

Κύκλος από λίθους παραμένει μυστήριο

Βρίσκεται σε μια κορυφή λόφου στο Περού.

Εκτιμάται ότι χρονολογείται στην εποχή της αυτοκρατορίας των Ίνκας, μπορεί και πιο πριν, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιος και γιατί δημιούργησε αυτήν την κατασκευή, πάνω από το χωριό Παμάστου (Pamashto).

Ο μικρός αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ιστορική πόλη Λαμάς, κοντά στο Ταραπούτο, αλλά σχεδόν κανείς δεν πατάει εδώ. Πού και πού εμφανίζονται θεριστές των μαγικών μανιταριών, τα οποία αναπτύσσονται στην περιοχή, κάποιος αρχαιολόγος ή κάποια ομάδα ντόπιων φοιτητών.

Μια φορά τον χρόνο, για το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου), ορισμένοι νέοι από την περιοχή, συγκεντρώνονται στον κύκλο από λίθους, για να γιορτάσουν την ανατολή του ηλίου. Και σ΄ αυτό παίζει ρόλο ο σχεδιασμός του. Διαθέτει δύο ανοίγματα μέσα στον τοίχο, το ένα απέναντι στο άλλο, και ευθυγραμμίζεται με τον ήλιο στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Για το λόγο αυτό, κάποιες θεωρίες που υπάρχουν για τη χρήση του χώρου, συμφωνούν ότι η λειτουργία του ήταν τελετουργική. Μάλιστα, ντόπιοι ανέφεραν ότι κάποτε υπήρχε ένας πέτρινος βωμός στο κέντρο του κύκλου, που εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκε για θυσίες.

Πάντως, κανείς δεν γνωρίζει ποιος δημιούργησε τον τελετουργικό κύκλο στο Παμάστου. Μία άποψη θέλει τον πολιτισμό Τσατσαπόγιας, αλλά και πάλι οι κυκλικές δομές, που έφτιαχναν, ήταν σε υψηλότερο επίπεδο κατασκευής από αυτές που βρέθηκαν σ΄ αυτό το μέρος.

Σύμφωνα με άλλη θεωρία, ο χώρος θα μπορούσε να ήταν ένα τελετουργικό κέντρο που χτίστηκε από τους Τσάνκας, μια ομάδα που έφυγε από τη ζούγκλα μετά από μεγάλη ήττα, που υπέστη σε μάχη κατά της αυτοκρατορίας των Ίνκας.

Αν και πολλά έχουν ειπωθεί για τον παράξενο πέτρινο κύκλο, το Τελετουργικό Κέντρο του Παμάστου χρειάζεται μια συντονισμένη αρχαιολογική προσπάθεια, για να αποκαλύψει τα μυστικά του. Και προς το παρόν, στέκει ανεξερεύνητο.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.