ΤΟΠΟΙ

Το πιο απομονωμένο άγαλμα του κόσμου!

Η προτομή του Λένιν ξεπροβάλει μέσα από τα χιόνια της Ανταρκτικής!

Αυτό το πλαστικό άγαλμα είναι το μοναδικό που δεν σκεπάστηκε από το χιόνι, εκεί που οι Σοβιετικοί ήθελαν να δείξουν ότι ξεπέρασαν τους Αμερικανούς στην κούρσα για την κατάκτηση το Νότιου Πόλου.

Ο πλαστικός Λένιν τοποθετήθηκε στη διάρκεια αποστολής ερευνητών σε απομακρυσμέμη τοποθεσία της Ανταρκτικής, στις 14 Δεκεμβρίου 1958.

Το συγκεκριμένο σημείο είναι το πιο απομακρυσμένο της ηπείρου, από οποιαδήποτε κατεύθυνση και είναι δύσκολο να προσεγγιστεί από ξηράς.

Η εκστρατεία οργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους – μια περίοδος που κυμαίνεται από τα μέσα του 1957 μέχρι τα τέλη του 1958 – κατά την οποία ενθαρρυνόταν η επιστημονική ανταλλαγή μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Στην πραγματικότητα, ήταν μια άλλη ευκαιρία για την Αμερική και τη Ρωσία να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο στον Ψυχρό Πόλεμο. Μερικούς μήνες νωρίτερα, οι Αμερικανοί είχαν εγκαταστήσει τον σταθμό «Amundsen-Scott» στο Νότιο Πόλο.

 

Έτσι, οι Ρώσοι αποφάσισαν να δώσουν την απάντηση τους, φτάνοντας «στον πόλο έλλειψης πρόσβασης» (pole of inaccessibility), όπως λένε το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ανταρκτικής.

Τον Δεκέμβριο του 1958, λίγο πριν το κλείσιμο του Διεθνούς Γεωφυσικού Έτους, μια ομάδα 18 ανδρών ξεκινούσε για το μακρινό της ταξίδι, μαζί με φορτηγά και ρυμουλκούμενα που κουβαλούσαν προκατασκευασμένα κτίρια.

Μετά την άφιξή τους στον προορισμό τους στις 14 Δεκεμβρίου, οι άνδρες άρχισαν να χτίζουν ένα μικρό σταθμό που περιλάμβανε μια καλύβα για τέσσερα άτομα, δύο πύργους κεραίας ραδιοφώνου 20 μέτρων και ένα σύνολο μετεωρολογικών οργάνων.

Σαν σημάδι της παραμονής τους στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ανταρκτικής, τοποθετήθηκε στην κορυφή της καλύβας μια πλαστική προτομή του Λένιν, στραμμένη προς τη Μόσχα.

Ο σταθμός εφοδιάστηκε αρχικά με προμήθειες τροφίμων και καυσίμων για 6 μήνες, αλλά η ομάδα συνειδητοποίησε σύντομα ότι ο σταθμός ήταν πολύ απομακρυσμένος για μόνιμη χρήση.

Μετά από μόλις 12 ημέρες, ένα αεροσκάφος προσγειώθηκε σε ένα αυτοσχέδιο αεροδρόμιο κοντά στο σταθμό και πήρε τέσσερις ερευνητές, ενώ οι υπόλοιποι έφυγαν με έλκηθρα.

Ο σταθμός δεν είδε επισκέπτες για τα επόμενα έξι χρόνια μέχρι τον Ιανουάριο του 1964, όταν η 9η Σοβιετική Εκστρατεία στην Ανταρκτική επισκέφθηκε το χώρο. Το επόμενο έτος, μια αμερικανική ομάδα έφτασε εκεί και βρήκε ότι ο σταθμός  ήταν καλά εφοδιασμένος με προμήθειες, ακόμη και τσιγάρα.

Οι Αμερικανοί έμειναν εκεί για λιγότερο από μία εβδομάδα κάνοντας μετρήσεις, αλλά πριν φύγουν, σε μια πράξη κακεντρέχειας, γύρισαν την προτομή του Λένιν, ώστε αντί για τη Μόσχα να κοιτάζει την Ουάσιγκτον…

Οι Ρώσοι επέστρεψαν στην περιοχή για τελευταία φορά το 1967, ενώ η επόμενη επίσκεψη έγινε το 2007, σαράντα χρόνια αργότερα, από μια βρετανική ομάδα ερευνητών.

Το θαμμένο κτίριο και η μοναχική προτομή, μαζί με μια πλάκα που μνημονεύει την κατάκτηση του απομακρυσμένου σημείου της Ανταρκτικής, έχει πλέον χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.