ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μυστήριο με τον «ματωμένο» ουρανό, που κράτησε εννιά μέρες

Λύθηκε από τους επιστήμονες μετά από 300 χρόνια!

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1770, οι ουρανοί πάνω από την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία «βάφτηκαν» ξαφνικά σε ένα κατακόκκινο χρώμα. Το ουράνιο φαινόμενο παρέμεινε για εννέα ημέρες!

Για σχεδόν τρεις αιώνες, αυτό το μυστήριο -ένα γεγονός που καταγράφηκε σε παπύρους- χάθηκε στην ιστορία. Σήμερα, οι ερευνητές ανέλυσαν το φαινόμενο, εξετάζοντας ιστορικά έγγραφα από την ανατολική Ασία, και έχουν να δώσουν μια πειστική εξήγηση για το περίεργο φαινόμενο.

Θεωρούν ότι η κοκκινωπή απόχρωση που παρατηρήθηκε τότε στον ουρανό, προκλήθηκε από μια πολύ μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, η οποία ανταγωνίζεται ευθέως το φαινόμενο Κάρινγκτον, του 1859, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τέτοιου είδους αστρονομικά γεγονότα.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν, όταν ηλιακές εκρήξεις χτυπούν τη μαγνητόσφαιρα της Γης. Με άλλα λόγια, τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια όταν έρθουν κοντά στη Γη, δημιουργούν τις ηλιακές καταιγίδες ως συνέπεια της αλληλεπίδρασης των μαγνητικών πεδίων- εκρηκτικών φαινομένων από τον Ήλιο και των μαγνητικών πεδίων της Γης.

Έτσι, λοιπόν, η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία έβλεπαν έναν εντελώς κόκκινο ουρανό για εννέα ημέρες στα τέλη του 18ου αιώνα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα έχουν ανακαλύψει νέα έγγραφα, που υποδηλώνουν ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από μια γεωμαγνητική καταιγίδα.

Και για να λύσουν το μυστήριο, κοίταξαν ιστορικά αρχεία από την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία από τον 18ο αιώνα, για να δουν αν υπήρχαν αναφορές για σέλας.

Μετά από μία εκτεταμένη μελέτη 111 ιστορικών εγγράφων, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία για κόκκινο σέλας, που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την ανατολική Ασία από τις 10 έως τις 19 Σεπτεμβρίου του 1770. Αυτές οι ακτίνες μακράς διάρκειας παρατηρήθηκαν σε μικρά γεωγραφικά πλάτη, γεγονός που υποδηλώνει ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι αυτό το περιστατικό είχε κηλίδες ηλίου δύο φορές μεγαλύτερες από αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του φαινομένου Κάρινγκτον. «Τα γεγονότα του 1770 κράτησαν πολύ περισσότερο», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Χισάσι Χαϊάκαβα (Hisashi Hayakawa), ιστορικός και αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν μια παρόμοια μαζική μαγνητική καταιγίδα χτυπήσει τώρα τη Γη, μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στα ηλεκτρικά δίκτυα γύρω από τον πλανήτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια προηγούμενη μελέτη, του 2013, ανέφερε ότι εάν μια ηλιακή καταιγίδα στο μέγεθος του του φαινομένου Κάρινγκτον επρόκειτο να συμβεί σήμερα, θα κόστιζε στη Βόρεια Αμερική 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι «μια ακραία γεωμαγνητική καταιγίδα τύπου Carrington είναι σχεδόν αναπόφευκτη στο μέλλον»!

Τα στοιχεία της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν online στις 29 Νοεμβρίου στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters.

Πηγή: Live Science / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.