ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πολλά πρόσωπα της γραφειοκρατίας

Από αστυνομικούς μέχρι υπαλλήλους του Δημοσίου.

Μια διαφορετική φωτογραφική σειρά με πορτρέτα ανθρώπων που βλέπουν οι πολίτες κάθε χώρας, όταν απευθύνονται σε δημόσιες υπηρεσίες για κάποια υπόθεση τους.

Άνθρωποι που εκπροσωπούν την κρατική εξουσία στέκονται πίσω από τα γραφεία τους, αποτελώντας το γρανάζι για τη λειτουργία του συστήματος.

Η λέξη «γραφειοκρατία» έχει πάρει αρνητική σημασία, καθώς παραπέμπει συνήθως σε αναποτελεσματικότητα και επιθετικότητα στη συμπεριφορά. Αυτή η αρνητική αντίληψη δημιουργείται από τις επαναλαμβανόμενες εμπειρίες των ανθρώπων και ο βαθμός δυσαρέσκειας διαφέρει ανά χώρα.

Ο Ολλανδός φωτογράφος Γιαν Μπάνινγκ (Jan Banning) έκανε μια «γραφειοκρατική» σειρά, ταξιδεύοντας σε οκτώ χώρες και πέντε ηπείρους, όπου επισκέφθηκε εκατοντάδες γραφεία.

Στόχος ήταν να απαθανατίσει τον πολιτισμό, τα σύμβολα και τα τελετουργικά στοιχεία των κρατικών διοικήσεων και των υπαλλήλων τους. Άλλωστε, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σε κάποιο βαθμό το πρόσωπο της κυβέρνησης.

Οι εικόνες του Banning είναι γεμάτες λεπτομέρειες και οι λεζάντες σε κάθε επίσκεψη περιγράφουν την δουλειά που κάνει ο κάθε υπάλληλος και τον μισθό που παίρνει. Οι επισκέψεις του στα γραφεία ήταν απροειδοποίητες και οι εικόνες αντικατοπτρίζουν αυτό που ένας ντόπιος πολίτης βλέπει όταν μπαίνει μέσα σε αυτά.

Κάθε φωτογραφία τραβήχτηκε από το ίδιο ύψος, το ύψος ενός ατόμου που στέκεται όρθιος μπροστά στον υπάλληλο. Ωστόσο, οι εικόνες δίνουν σε αυτά τα γραφεία σε μια διαφορετική οπτική από ό, τι πραγματικά βλέπει ο επισκέπτης.

Πιθανότατα, οι άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί ενδιαφέρονται περισσότερο για την επίλυση του προβλήματος τους, αντί να δίνουν προσοχή στα δωμάτια και τη διακόσμηση τους.

Η γραφειοκρατική σειρά έχει δημοσιευτεί σε ένα άλμπουμ που διατίθεται μαζί με το νέο βιβλίο του Jan Banning «Red Utopia: Communism 100 years after the Russian Revolution».

Ο Ram Prabodh Yadav (1970) είναι υποεπιθεωρητής (αναπληρωτής επιθεωρητής) της αστυνομίας στο Maner Block, στην περιοχή Patna, στην πολιτεία Bihar, της Ινδίας. Μηνιαίος μισθός: 10.000 ρουπίες (131 ευρώ).

Ο Thomas Harris (1949) είναι επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Rockdale (περίπου 6.000 κάτοικοι), στο Milam County, στο Τέξας. Μηνιαίος μισθός: 4.250 δολάρια (3.162 ευρώ).

Ο Josué Galarza Mendez (1969) είναι αστυνομικός στο Betanzos, τμήμα Potosi, στη Βολιβία. Η αστυνομική δύναμη αποτελείται από 5 άνδρες, οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δρόμων και την εξιχνίαση κλοπών και διαρρήξεων.

Το γραφείο διαθέτει μία μοτοσικλέτα. Η γραφομηχανή είναι ιδιωτική ιδιοκτησία του Mendez. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιεί το δικό του κινητό τηλέφωνο. Οι αστυνομικοί έχουν μόνο γκλομπς για όπλα. Όποιος έχει όπλο, το έχει πληρώσει ο ίδιος. Ο μηνιαίος μισθός του: 977 βολιβιανός (109 ευρώ, 122 δολάρια ΗΠΑ).

Ο Zhang Mao Guo (1966), που απασχολείται από το Γραφείο Δικαιοσύνης, είναι επίσημος δάσκαλος Δικαιοσύνης και Αξιών σε χωρικούς στην πόλη Tianping, στην περιοχή Daiyue, Taian City, επαρχία Shandong, Κίνα. Μηνιαίος μισθός: 1.500 γιεν ($ 186, 138 ευρώ).

Ο Roger Vacher εργάζεται στη δίωξη ναρκωτικών στο Clermont-Ferrand, στο τμήμα Puy-de-Dome, στην περιοχή Auvergne. Μηνιαίος μισθός: 2.200 ευρώ (2.893 δολάρια).

Η Laurence Maillard εργάζεται επτά ώρες την εβδομάδα ως υπάλληλος της πόλης Ambrief (πληθυσμός 72 κάτοικοι), στο τμήμα Aisne, περιοχή Picardie, στη Βόρεια Γαλλία.

Κατέχει την ίδια θέση και σε ένα άλλο κοντινό χωριό, όπου εργάζεται συνολικά 19 ώρες την εβδομάδα. Μηνιαίος μισθός: 500 ευρώ (657 δολάρια).

Πίσω της μια πλάκα με τους νεκρούς του χωριού από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Surinder Kumar Mandal είναι επιθεωρητής φόρων στο Thakurganj, που εισπράττει τους φόρους σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής Kishanganj, στην πολιτεία Bihar, στην Ινδία. Μηνιαίος μισθός: 9.500 ρουπίες (208 ευρώ, 189 ευρώ).

Ο ταγματάρχης Adolph Dalaney (1940) εργάζεται στην ανασυγκρότηση της τροχαίας της Εθνικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Λιβερίας, στην πρωτεύουσα Monrovia. Μηνιαίος μισθός: 1.000 δολάρια Λιβερίας ($ 18, ευρώ 17).

Τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων κατά καιρούς είναι πρόθυμα να πληρώσουν λίγα παραπάνω εάν το τμήμα του Dalaney καταρτίσει μια ευνοϊκή έκθεση για να παρουσιαστεί σε έναν δικαστή.

Ο Brama F. Nyé είναι επικεφαλής του Γραφείου Εισοδήματος στο χωριό Smell-no-Taste, της περιφέρειας Margibi.

Μια φορά τον μήνα οδηγεί σε ένα νοικιασμένο ή δανεισμένο αυτοκίνητο στη Monrovia για να παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες Λιβεριανά και αμερικανικά δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβερίας. Μηνιαίος μισθός: 1.080 δολάρια Λιβερίας (19 US $, 18 ευρώ).

Η Marina Nikolayevna Berezina (πρώην τραγουδίστρια και διευθύντρια χορωδίας) είναι γραμματέας του επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της υπηρεσίας διευκολύνσεων, της επαρχίας Tomsk της Σιβηρίας, στη Ρωσία. Δεν ήθελε να αποκαλύψει το μηνιαίο μισθό της.

Ο Yevgeny Leonidovich Bill είναι ο μοναδικός αστυνομικός στην περιοχή Shegarsky (περίπου 21.000 κάτοικοι), στην επαρχία Tomsk. Ακόμη σπουδάζει στην αστυνομική ακαδημία στο Novosibirsk. Ο Bill δεν έχει τηλέφωνο και περιπολεί με τα πόδια, περίπου, 10 χιλιόμετρα γύρω από το τμήμα. Μηνιαίος μισθός: 6.000 ρούβλια (214 ευρώ, 162 ευρώ).

Η Dede McEachern (1969) είναι διευθυντής αδειοδότησης, του Υπουργείου Άδειας και Κανονισμών του Τέξας, στην πρωτεύουσα της πολιτείας, στο Austin. Μηνιαίος μισθός: 5.833 δολάρια (4.240 ευρώ).

Ο Mohammed Mohammed Shams Adeen είναι διευθυντής της υπηρεσίας συλλογής απορριμμάτων στο At-Tawilah, διοικητικό διαμέρισμα Al-Mahweet, στην Υεμένη. Είναι υπεύθυνος για 11 υπαλλήλους και 4 εργάτες. Τα σκουπίδια μεταφέρονται και θάβονται στα βουνά έξω από την πόλη.

Στον τοίχο υπάρχει μια επιστολή του πρωθυπουργού σχετικά με την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσια γραφεία και δύο ανακοινώσεις, για να πετούν οι πολίτες τα σκουπίδια στους κάδους απορριμάτων και να μην κόβουν τα δέντρα «που είναι ιδιοκτησία όλων μας». Μηνιαίος μισθός: 29.000 ριάλ (163 δολάρια, 112 ευρώ).

Η Alham Abdulwaze Nuzeli εργάζεται στο περιφερειακό γραφείο του Υπουργείου Δεοντολογίας και Ελεημοσύνης στην πόλη Al-Mahwit του Al-Mahwit governorate. Μηνιαίος μισθός: 12.000 ριάλ (67 δολάρια, 46 ευρώ). Πίσω από ένα πορτρέτο του προέδρου Saleh της Υεμένης.

Πηγή: Feature Shoot / Επιμέλεια Snoopit24

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.