ΤΟΠΟΙ

Η «Τρύπα στον Τοίχο»!

Ήταν το αγαπημένο κρησφύγετο για τις συμμορίες της Άγριας Δύσης!

Ο όρος της Άγριας Δύσης περιγράφει μια ταραγμένη περίοδο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τον εμφύλιο, όπου κυριαρχούσαν οι συμμορίες θρυλικών ληστών, όπως ο Τζέσε Τζέιμς, ο Μπίλι δε Κιντ, οι αδελφοί Ντάλτον και πολλοί άλλοι.

Διάσημοι έγιναν και οι διώκτες τους, όπως ο Πατ Γκάρετ, ο Γουάιτ Ερπ ή ο Μπιλ Χίκοκ, οι οποίοι αποτελούσαν, συνήθως, «δίδυμα» με τους ληστές που κυνηγούσαν.

Μπροστά στην συνεχή καταδίωξη από τους σερίφηδες και τους κυνηγούς επικηρυγμένων, οι συμμορίες που δρούσαν χωριστά, είχαν αποφασίσει να στηρίζονται μεταξύ τους και συχνά μοιράζονταν τα ίδια κρησφύγετα.

Ένα από τα πιο διάσημα μέρη αυτού του είδους ήταν η «τρύπα στον τοίχο». Η «Hole in the Wall» βρίσκεται στο βουνό Μπιγκ Χορν, στο Ουαϊόμινγκ και ήταν το τέλειο κρησφύγετο λόγω του απρόσιτου δρόμου που οδηγούσε σε αυτό.

Ο τόπος πήρε το όνομά του από μια τρύπα σε έναν διαβρωμένο βράχο που χρησιμοποιήθηκε ως πέρασμα για το κρησφύγετο. Η περιοχή ήταν πολύ μακριά από τον πολιτισμό και απομονωμένη.

Το ταξίδι με άλογο στο κρησφύγετο από την κοντινότερη πόλη χρειαζόταν τουλάχιστον μία ημέρα. Όλα τα μονοπάτια που οδηγούσαν στην «τρύπα» ήταν στενά και οι συμμορίτες ήταν εύκολο να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης των ανθρώπων του νόμου. Κάτι, όμως, που δεν έγινε ποτέ, καθώς ήταν αδύνατο να φτάσει κανείς εκεί χωρίς να κινδυνέψει από τις συμμορίες.

Μάλιστα, αρκετές καμπίνες χτίστηκαν στην περιοχή, που χρησιμοποιήθηκαν από τους ληστές για να κρυφτούν και να περάσουν τους σκληρούς χειμώνες του Ουαϊόμινγκ. Ο χώρος είχε στάβλους και αποθήκες με προμήθειες. Όλες οι συμμορίες που χρησιμοποίησαν το κρησφύγετο συνέβαλαν στη συντήρηση του.

Εκεί, οι συμμορίτες έκαναν σχέδια για τις μελλοντικές ληστείες τους και λειτουργούσαν χωρίς παρεμβολές από άλλες συμμορίες. Η μόνο επαφή ήταν στην «τρύπα», την οποία όλοι χρησιμοποιούσαν ως βάση για προγραμματισμό και ξεκούραση.

Κάθε μία από τις συμμορίες είχε την ξεχωριστή καμπίνα της και χώρο για τα άλογα. Το κρησφύγετο είχε κανόνες που κάθε επισκέπτης έπρεπε να σεβαστεί. Δεν υπήρχε επίσημος ηγέτης του,  και η κάθε συμμορία έπαιρνε εντολές από τον δικό του οπλαρχηγό.

Η κλοπή από μια άλλη συμμορία απαγορευόταν και οι διαφωνίες μεταξύ των μελών των συμμοριών επιλύονταν με τους τρόπους που γνωρίζουμε από τις ταινίες.

Το κρησφύγετο λειτούργησε από τη δεκαετία του 1860 έως το 1910, και στα 50 αυτά χρόνια, κανένας άνθρωπος του νόμου δεν κατάφερε να μπει στην «τρύπα», η οποία εγκαταλείφθηκε μετά το 1910, όταν άλλαξαν οι εποχές.

Πηγή: Vintage News / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.