DESIGN

Επιτραπέζια σκεύη από φύκια!

Κατασκευάζονται με 3D εκτύπωση!

Οι Ολλανδοί σχεδιαστές Έρικ Κλαρένμπικ (Eric Klarenbeek) και Μαρτίε Ντρος (Maartje Dros) έχουν αναπτύξει ένα βιοπλαστικό κατασκευασμένο από φύκια, το οποίο πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως τα συνθετικά πλαστικά με την πάροδο του χρόνου.

Οι Klarenbeek και Dros καλλιεργούν φύκια, τα οποία στη συνέχεια ξηραίνονται και μετατρέπονται σε ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντικείμενα μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι το πολυμερές των φυκιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τα πάντα, από τα μπουκάλια σαμπουάν έως επιτραπέζια σκεύη ή κάδους σκουπιδιών, αντικαθιστώντας εντελώς τα πλαστικά από ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο.

Οι δύο σχεδιαστές είναι ανάμεσα σε μια σειρά από συναδέλφους τους που χρησιμοποιούν φύκια για να δημιουργήσουν προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, από βαφές υφασμάτων και μπουκάλια νερού, μέχρι καρέκλες, ακόμη και ολόκληρες προσόψεις κτιρίων.

Εκτός από τα φύκια, οι Klarenbeek και Dros δημιούργησαν βιοπολυμερή και από άλλες οργανικές πρώτες ύλες, όπως μυκήλιο, άμυλο πατάτας και κελύφη κακάου, τα οποία χρησιμοποιούν για την εκτύπωση τρισδιάστατων αντικειμένων.

Ο απώτερος στόχος του στούντιο είναι να δημιουργήσει ένα τοπικό δίκτυο 3D εκτυπωτών βιοπολυμερούς, που θα ονομάζεται 3D Bakery.

«Η ιδέα μας είναι ότι στο μέλλον θα υπάρχει ένα κατάστημα σε κάθε γωνιά του δρόμου όπου θα μπορείτε να «ψήσετε» τις οργανικές πρώτες ύλες, όπως και το φρέσκο ​​ψωμί», δήλωσε ο Klarenbeek, ο οποίος εκτιμά ότι αυτή η ιδέα μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε μια δεκαετία!

Και πρόσθεσε: «Δεν θα χρειαστεί να μεταβαίνετε σε απομακρυσμένα κτίρια πολυεθνικών εταιρειών για να αγοράζετε έπιπλα και άλλα προϊόντα. Η 3D εκτύπωση θα είναι η νέα βιοτεχνία και η αποκεντρωμένη οικονομία».

Οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι το έργο τους προσφέρει μια λύση στην τεράστια κατανάλωση μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων, τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα όταν καίγονται για να δημιουργήσουν υλικά όπως το πλαστικό.

Άλλωστε, οι επιστήμονες αποδίδουν ευθύνες στα αυξανόμενα επίπεδα CO2 για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αντίθετα, τα φύκια, ως ένα είδος φυτού, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που είναι γνωστή ως φωτοσύνθεση, την οποία χρησιμοποιούν για τη δημιουργία ενέργειας.

Ως εκ τούτου, οι σχεδιαστές υποστηρίζουν την ανάπτυξη των φυκιών που θα είναι το υλικό παραγωγής για να βοηθήσουν στη μείωση των παγκόσμιων επιπέδων CO2 και να αποτρέψουν την αλλαγή του κλίματος.

«Τα φύκια είναι εξίσου ενδιαφέροντα για την παραγωγή βιομάζας, επειδή μπορούν γρήγορα να φιλτράρουν το CO2 από τη θάλασσα και την ατμόσφαιρα», παρατήρησαν οι σχεδιαστές.

Παράλληλα επισήμαναν ότι «τα φύκια αναπτύσσονται απορροφώντας τον άνθρακα και παράγουν ένα άμυλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για βιοπλαστικά ή άλλα μέσα. Και, μάλιστα, το προϊόν που αποβάλλουν στην ατμόσφαιρα είναι οξυγόνο, καθαρός αέρας».

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.