ΤΟΠΟΙ

Η πόλη που τελικά δεν σβήστηκε από τον χάρτη!

Καταστράφηκε και χτίστηκε αρκετές φορές!

Για αιώνες, αυτό το αρκτικό νορβηγικό λιμάνι βρισκόταν στο έλεος της φύσης και του ανθρώπου, όμως παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί, ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του.

Το Χάμερφεστ (Hammerfest) με πληθυσμό 10.500 κατοίκων είναι ένας από τους πιο ιστορικούς οικισμούς της βόρειας Ευρώπης.

Βρίσκεται 500 χιλιόμετρα μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, και έχει μια δραματική ιστορία, η οποία τη συνοδεύει από την εποχή που ιδρύθηκε. Η πόλη έχει περάσει μια σειρά φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών και πολέμων από τον Ναπολέοντα μέχρι τους Ναζί.

Τα θερμά νερά γύρω από την πόλη, ως αποτέλεσμα του ζεστού ρεύματος του Ατλαντικού, υποστήριζαν μια πλούσια αλιευτική βιομηχανία και ήταν ένα λιμάνι που δεν πάγωνε, όπως τα άλλα στις βόρειες χώρες.

Από τον 18ο αιώνα, έφτασαν εκεί Ευρωπαίοι έμποροι, καθώς εκείνη την εποχή οι φώκιες και οι φάλαινες έφερναν πλούτη με το κρέας, τα δέρματα τους και το λίπος, με αποτέλεσμα η πόλη να μετατραπεί σε ένα υπαίθριο εργοστάσιο.

Η άνθηση που γνώρισε ήταν μεγάλη και εγκαταστάθηκαν προξενικά γραφεία από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αμερική.

Μάλιστα, τα πλούτη φαίνονταν και στη μόδα των γυναικών που συναγωνιζόταν το Παρίσι! Ακόμα και σήμερα οι δρόμοι του Hammerfest φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό από μπουτίκ και κομμωτήρια.

Όμως, αυτές οι καλές εποχές δεν διήρκεσαν για πολύ. Το πρώτο χτύπημα ήρθε όταν το 1809 από Βρετανούς που το λεηλάτησαν κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους, καθώς το λιμάνι είχε στρατηγική σημασία.

Μισό αιώνα αργότερα, ένας τυφώνας σάρωσε τις αποθήκες της πόλης και το 1890 μια πυρκαγιά κατέστρεψε τα δύο τρίτα των κτιρίων του λιμανιού.

Ήταν απίστευτο, αλλά η προσπάθεια ανασυγκρότησης του Hammerfest οδήγησε σε εκτεταμένο εκσυγχρονισμό. Για παράδειγμα, το επόμενο έτος η πόλη έγινε η πρώτη στη βόρεια Ευρώπη που εισήγαγε ηλεκτρικά φώτα στους δρόμους.

Αλλά τα δεινά δεν σταμάτησαν για τους κατοίκους της, και γιγαντώθηκαν τόσο μετά την κατάληψη της από τους Ναζί, όσο και με την υποχώρηση των χιτλερικών στρατευμάτων από το ρωσικό μέτωπο.

Το σχέδιο των Γερμανών που αποχωρούσαν ήταν να μην αφήσουν τίποτα πίσω τους, ώστε να μην έχει προμήθειες ο Κόκκινος Στρατός.

Μέσα σε λίγες μέρες, έκαψαν το Hammerfest. Οι δρόμοι σβήστηκαν από τον χάρτη, οι επικοινωνίες καταστράφηκαν και όλοι οι κάτοικοι έμειναν χωρίς στέγη, καθώς γκρεμίστηκαν 10.000 κτίρια.

Οι ντόπιοι έφυγαν για τη νότια χώρα, ενώ μεγάλες πυρκαγιές έκαιγαν επί τέσσερις μήνες ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Ωστόσο, οι κάτοικοι είχαν προλάβει να κρύψουν σε σίγουρα μέρη τα υπάρχοντα τους, ακόμα και σε λάκκους που άνοιξαν στο έδαφος, καθώς ήταν σίγουροι πως κάποια μέρα θα επέστρεφαν στον τόπο τους, όπως και έγινε.

Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψαν και ξανάχτισαν την πόλη. Το Hammerfest μπήκε στη λίστα μαζί με το Μόσταρ στη Βοσνία, τη Χιροσίμα στην Ιαπωνία και τη Δρέσδη στη Γερμανία ως η πόλη που καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Σήμερα, το Hammerfest ευδοκιμεί για άλλη μια φορά, λόγω της άφιξης εταιρειών υγροποιημένου αερίου, σε μια ενεργειακή έκρηξη που αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.