ΕΡΕΥΝΑ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα σεντόνια;

Το λέει μικροβιολόγος.

Ο άνθρωπος ξοδεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της ζωής του στο κρεβάτι, το οποίο μπορεί πολύ γρήγορα να μεταμορφωθεί σε ένα πάρκο βακτηρίων, σύμφωνα με τον Φίλιπ Τιέρνο (Philip Tierno), μικροβιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Αν τα σεντόνια μείνουν για πολύ καιρό άπλυτα, η μικροσκοπική ζωή στις πτυχώσεις τους, μπορεί να μας κάνει να αρρωστήσουμε, δήλωσε στο Business Insider, τονίζοντας ότι χρειάζονται να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Μια μελέτη που αξιολόγησε το επίπεδο μυκητιακής μόλυνσης στα κρεβάτια, διαπίστωσε ότι τα μαξιλάρια από φτερά αλλά και τα συνθετικά, ηλικίας από 1,5 μέχρι 20 χρόνια, μπορεί να περιέχουν από 4 μέχρι και 17 διαφορετικά είδη μυκήτων!

Και δεν περιλαμβάνουν μόνο τη δική μας μικροβιακή ζωή. Εκτός από τους μύκητες και τα βακτηρίδια που προέρχονται από τον ιδρώτα μας, τα πτύελα, τα κύτταρα του δέρματος και τα εκκρίματα του κόλπου και του πρωκτού, μοιραζόμαστε επίσης το κρεβάτι με ξένα μικρόβια.

Αυτά περιλαμβάνουν τρίχωμα ζώων, γύρη, σκόνη, χνούδι αλλά και ό,τι υπάρχει στο υλικό, από το οποίο έχουν κατασκευαστεί τα σεντόνια, για να αναφερθούν μερικά παραδείγματα.

Τα βρώμικα κλινοσκεπάσματα μπορούν να μας εκθέσουν και σε υλικά, τα οποία «πυροδοτεί» ένα φτέρνισμα, καθώς τα μικρόβια βρίσκονται πολύ κοντά στο στόμα και στη μύτη μας, που σχεδόν αναγκαζόμαστε να τα αναπνέουμε.

Ένας άλλος λόγος που τα σεντόνια βρομίζουν γρήγορα, δεν έχει να κάνει με τον ιδρώτα μας ή αν έχουμε κατοικίδιο, αλλά με τη βαρύτητα! Μία με δύο εβδομάδες, χωρίς τίποτε άλλο πάνω τους, είναι αρκετός χρόνος, για να νιώσουμε το λαιμό μας να πνίγεται.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.