ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γιατί τα σκυλιά γλείφουν το στόμα τους, όταν μας κοιτάζουν;

Δεν συμβαίνει, επειδή πεινούν.

Ο λόγος που ο σκύλος σας γλείφει το στόμα του, μπορεί να μην σχετίζεται με αυτό που φαντάζεστε. Με άλλα λόγια, να θέλει φαγητό.

Νέα έρευνα, σε συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου και Βραζιλίας, αποκαλύπτει ότι αυτή η συμπεριφορά του σκύλου αποτελεί μια προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο ως μια απάντηση σε συγκεκριμένες εκφράσεις του ανθρώπου.

Ποιες είναι αυτές οι εκφράσεις;

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν ο σκύλος γλείφει το στόμα του, έχει σχέση με οπτικές ενδείξεις θυμού! Ναι, είναι πιθανό να γλείφεται, επειδή νομίζει ότι είμαστε θυμωμένοι μαζί του.

Αυτό το εύρημα ίσως βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά τους, όταν αλληλεπιδρούν με το ζώο τους.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τη συμπεριφορά των σκύλων σε απάντησή τους σε συναισθηματικά σημαντικές εικόνες και ήχους. Οι εικόνες περιελάμβαναν παραδείγματα εκφράσεων προσώπου από ανθρώπους και άλλους σκύλους και οι ήχοι, ακουστικές εκφράσεις συναισθημάτων.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα σκυλιά έγλειφαν σε συντριπτικό βαθμό το στόμα τους ως μία απάντηση στις εκφράσεις ενός θυμωμένου προσώπου.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το γλείψιμο του στόματος είναι μια μορφή επικοινωνίας, που απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν θυμωμένες εκφράσεις. Αντιθέτως, τα σκυλιά δεν έγλειφαν το στόμα τους, όταν άκουγαν θυμωμένες ανθρώπινες φωνές.

Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονται μόνο σε οπτικές ενδείξεις. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν τις δικές τους εκφράσεις προσώπου ως απάντηση στις δικές μας. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό το χαρακτηριστικό συμπεριφοράς μπορεί να είχε επιλεγεί κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioral Processes.

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.